NOS NieuwsAangepast

Den Haag krijgt Europees Centrum voor Cybercrime

Den Haag krijgt er een internationaal paradepaardje bij. Het nieuwe Europese Centrum voor Cybercrime krijgt begin 2013 namelijk zijn plek in de Hofstad. Dat heeft Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström bekendgemaakt. Dus cybercriminelen opgepast, anders krijg je Den Haag achter je aan.

Malmström vindt het belangrijk dat cybercriminaliteit centraal wordt aangepakt. "Het internet is een geïntegreerd en onmisbaar onderdeel geworden van de Europese samenleving", zegt Malmström. "We komen langzaam uit een crisis en om daarbij te helpen moeten we het vertrouwen van de consument online herstellen."

Illegale handel

Volgens de Malmström brengt cybercrime meer op dan de wereldwijde illegale handel in marihuana, cocaïne en heroïne samen. Op dit moment neemt de volledige online handel zo'n 4 procent van totale de Europese handel voor haar rekening. De EU verwacht dat dit sterk zal stijgen in de komende jaren. Naar schatting zijn wereldwijd dagelijks meer dan een miljoen mensen slachtoffer van cybercriminaliteit.

De Europese Commissie zegt al langer het probleem te willen aanpakken. Vorig jaar zei Eurocommissaris Neelie Kroes, belast met de Digitale Agenda, dat lidstaten te weinig doen aan computerbeveiliging. Ze vindt ook dat landen regelmatig samen oefeningen moeten doen.

Europol

Een van de doelstellingen van het nieuwe centrum is lidstaten van de EU te helpen met onderzoek naar cybercriminaliteit en de georganiseerde online misdaad in kaart te brengen. Het centrum valt onder de verantwoordelijkheid van de Europese politieorganisatie Europol. De bedoeling is dat de beste ICT-experts van Europa er gaan werken.

Ook moet elk EU-land afzonderlijk een soortgelijk centrum krijgen op nationaal niveau. In Nederland hebben we al zoiets. Sinds 1 januari is er Govcert, een platform waarin bedrijfsleven, overheid en wetenschap samenwerken voor meer cyberveiligheid.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl