NOS NieuwsAangepast

Leerlingen en medewerkers vechten voor school

De leerlingen en medewerkers van de scholenkoepel Amarantis in Amsterdam willen niet weg. Vandaag zijn er daarom protesten om hun scholen te behouden. De kans is groot dat de scholen over twee weken dicht of opgesplitst moeten worden als er geen oplossing komt voor de financiële problemen.

Zo'n 200 leraren en leerlingen van het Wibautcollege in Amsterdam lieten van zich horen bij een manifestatie eerder vandaag. Ze zijn bang dat ze onderdeel worden van een 'enorme leerfabriek' en hebben een protestlied gemaakt. Behoud het kleinschalig onderwijs, dat is de boodschap van het nummer.

Wat gebeurde er?

Onder de onderwijsgroep Amarantis vallen zo'n zestig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De onderwijsgroep heeft op die scholen, zo'n 30.000 leerlingen onder haar hoede. Die zijn vooral gericht op voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Amarantis komt voort uit een fusie in 2007 van het ROC ASA en de Interconfessionele Scholengroep Amsterdam (ISA). Na die fusie komt er een financiële tegenvaller van 50 miljoen euro aan het licht. Bestuursleden hebben geld, dat bedoeld was voor goed onderwijs, verkeerd besteed.

De scholenkoepel heeft nu dat geld nodig om de schulden af te lossen, maar dat geld is er nog niet. Als er geen financiers of overnamekandidaten worden gevonden, gaat Amarantis 1 mei failliet.

Overheidsbemoeienis

De zaak houdt ook Den Haag bezig, want de problemen bij de instelling staan niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn er meerdere voorbeelden geweest van bestuursleden die het geld dat bedoeld is voor onderwijs niet goed hebben besteed.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt vindt dat het aan de scholen zelf is daarover te beslissen en weigert zich ermee te bemoeien. Maar nu Amarantis dreigt om te vallen, gaan er steeds meer stemmen op voor een actieve rol van de overheid. De SP gaat donderdag in een motie de minister vragen het onderwijs voor de leerlingen te garanderen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl