NOS NieuwsAangepast

17-jarige opgepakt voor KPN-hack

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Barendrecht aangehouden voor de computerinbraak bij KPN in januari. Hij zou in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology hebben opgeschept over de hack bij KPN. Doordat KPN verouderde software gebruikte, konden de hackers in de systemen inbreken.

Vorige week is in Australië ook een 16-jarige jongen gearresteerd die contact had met de jongen uit Barendrecht. Meer hierover is te horen in het geluidsfragment hiernaast.

Dat de twee hackers zo jong zijn is geen uitzondering. Meerdere grote bedrijven en instanties werden de afgelopen jaren slachtoffer van een tienerhacker.

CIA

Afgelopen zomer werd bijvoorbeeld Ryan Clearly (19) in de boeien geslagen. Met zijn groep LulzSec kraakte onder andere websites van de CIA en de Amerikaanse Senaat. Rechts zie je het filmpje dat wij maakten na de aanhouding van Clearly.

In juli werd er een 17-jarige jongen opgepakt die deel uitmaakte van de hackersgroep AntiSec NL. Die groep wordt onder andere verdacht van het hacken van datingsite Pepper.nl.

Anders Breivik

In Noorwegen hackte een groep jonge Noren twee e-mailadressen van Anders Breivik. De groep gaf het materiaal door aan de politie.

Vorig jaar werd een 16-jarige jongen aangehouden omdat hij meewerkte aan het platleggen van websites van Mastercard en Paypal. Hij bekende, zoals je rechts kunt horen. Uit wraak blokkeerden bevriende hackers de site van het OM en de politie.

'Bot-net'

In 2008 werd in Sneek een 19-jarige jongen gearresteerd na een tip van de FBI. Hij wilde een 'bot-net' verkopen: een netwerk van particuliere computers die gekraakt zijn voor illegale doeleinden. Hoor meer in het fragment 'Politie arresteert hacker', rechts.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl