NOS NieuwsAangepast

Tsunami-spookschip op de Grote Oceaan

Een Japans vissersschip drijft richting Canada. Het 'spookschip' werd vorig jaar door de tsunami meegesleurd de zee op. Het is niet het enige stuk tsunami-puin dat op dit moment op de Grote Oceaan drijft.

Op dit moment drijft er ongeveer 1 tot 2 miljoen ton tsunami-afval richting Amerika en Canada. De vloedgolf nam vorig jaar rond de 20 miljoen ton mee de zee in. Het meeste is naar de bodem gezonken.

Kustwacht

De burgemeester van Ucluet, British Columbia in Canada, vermoedt dat tsunami-afval al sinds december aanspoelt. Dat Japanse rommel de kust van Canada bereikt is niet ongewoon, maar: "we zien zeker een toename van materiaal uit Japan," zegt burgemeester Bill Irving tegen The National Post.

Hideki Ito, de Japanse consulaat-generaal in Vancouver, bezocht begin deze maand de kustplaatsen Tofini en Ucluelet. Hij vroeg de bewoners goed op te letten en als er persoonlijke spullen tussen zitten deze te bewaren.

Aanspoelen

Verwacht wordt dat het meeste afval pas in 2014 de overkant van de Grote Oceaan bereikt. Het spookschip is er eerder. Over ongeveer anderhalve maand is deze in Canada. Of de kunstwacht het schip aan land sleept of gewoon laat aanspoelen is niet bekend.

Het Canadese Ministerie van Verkeer monitort het schip nauwkeurig en heeft schepen in de buurt gewaarschuwd, om een botsing te voorkomen.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl