NOS NieuwsAangepast

Bloedbad-compensatie voor Afghaanse slachtoffers

Afghaanse families krijgen financiële compensatie voor het bloedbad dat een Amerikaanse militair aanrichtte. Volgens de BBC wordt er 46.000 dollar uitgekeerd aan familieleden van vermoorde Afghanen en 10.000 dollar als iemand gewond raakte.

De BBC baseert zich op bronnen binnen de Afghaanse overheid en stamhoofden. Volgens de omroep is er een besloten bijeenkomst geweest met de families. Daar is hen verteld dat sommige ooggetuigen naar Amerika worden overgevlogen voor het proces tegen sergeant Robert Bales. Anderen getuigen via een videoverbinding.

Militaire gevangenis

Bales werd vrijdag aangeklaagd voor de moord op zeventien Afghanen en het verwonden van zes anderen. Eerder werd gesproken van zestien doden, het Amerikaanse leger wil niet uitleggen waar dit verschil vandaan komt. Bales zit op het moment in een militaire gevangenis in de VS.

Op 11 maart verliet Bales zijn basis en richtte een bloedbad aan in twee dorpjes. Volgens zijn advocaat had hij een zenuwinzinking. Hij was in zes jaar tijd vier keer uitgezonden en wilde niet naar Afghanistan. Ook was hij twee keer gewond geraakt en zag hij een dag voor het bloedbad hoe een vriend beide benen verloor bij een explosie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl