NOS NieuwsAangepast

LeBron James: hoodies voor Trayvon Martin

#WeAreTrayvonMartin, met die hashtag twittert NBA-basketballer LeBron James vandaag een foto van zijn team Miami Heat - waarop ze allemaal een hoodie op hun gebogen hoofd dragen. Een eerbetoon aan Trayvon Martin, de 17-jarige jongen uit Florida die eind februari door een buurtwachter vermoord werd.

Het is een van de vele tekenen van medeleven met de jongen én verontwaardiging over de moord. De moord die in eerste instantie een gewone politiezaak lijkt, maar inmiddels een nationale rel is.

Kogel

Het noodlot slaat toe op 26 februari als Trayvon, gekleed met een hoodie, naar huis loopt. Buurtwachter George Zimmerman vindt hem verdacht, maar mag van de politie niets doen. Het verhaal eindigt met een kogel in Trayvons borst. Hoe het precies zit, is niet bekend, maar veel Amerikanen denken dat er racistische motieven achter zitten. Zimmerman, die niet gearresteerd is, noemt het zelfverdediging, ook al blijkt Martin ongewapend.

Eerder werd in New York al een Million Hoodie March gehouden, waarin demonstranten allemaal uit solidariteit met Martins familie hoodies droegen. En op internet wemelt het van de foto's van hoodies.

Obama

Vandaag heeft ook president Obama zich uitgesproken over de zaak. "Als ik een zoon had, zou die op Trayvon lijken", zei hij. Ook noemt hij het een tragedie. Obama vertrouwt erop dat een onderzoek de waarheid aan het licht zal brengen. "We moeten dit de aandacht geven die het verdient en we zullen de onderste steen boven krijgen." Meer daarover lees je hier.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl