NOS NieuwsAangepast

@OscarBiscet strijdt voor meer vrijheid in Cuba

Oscar Elias Biscet strijdt voor een democratisch Cuba, ín Cuba. En dankzij sociale media horen we steeds meer van zijn strijd op het communistische eiland. Gisteren werd Biscet bijna opgepakt en dat was niet voor het eerst. Reden hiervoor was een opiniestuk in The Wall Street Journal dat woensdag verscheen over de misstanden op het eiland.

Donderdag stonden daarom agenten op de stoep van z'n huis met een handgeschreven bevel: hij moet zich vrijdag melden op het politiebureau. Zijn reactie? "Als ik in een democratisch land zou leven, zou ik me melden. Maar ik woon in een dictatuur en ik heb geen misdaad gepleegd dus ga ik me niet melden." Zijn vrouw twitterde foto's van de agenten en een andere Cubaanse blogger liet weten dat het mobieltje van Biscet was afgesloten.

Oscar Biscet is een strijdlustige Cubaan in eigen land. De meeste dissidente Cubanen vluchten, Biscet en zijn medestanders blijven. Hij is 50 jaar waarvan hij er 12 in erbarmelijke omstandigheden gevangen heeft gezeten voor dingen zoals 'het niet respecteren van patriottistische symbolen' en 'het beledigen van vaderlandsymbolen'. Dankzij sociale media komen dat soort verhalen steeds vaker naar buiten.

Strijd steeds beter te volgen

Ondanks de straffen die de dissidenten in eigen land krijgen, geven Biscet en zijn medestanders niet op. Sterker nog: de demonstranten zeggen dat hun strijd tegen het regime alleen maar beter gaat door communicatiemiddelen zoals mobieltjes en internet. De Castro's proberen dat met man en macht tegen te houden.

Cuba heeft nu 2 miljoen mobieltjes op een bevolking van 11 miljoen. Dat is laag: buureiland Haïti, een van de armste landen ter wereld, heeft zo'n 3,5 miljoen mobieltjes op een bevolking van ruim 9 miljoen. Als een Cubaan zich al een mobieltje kan veroorloven, kost het bellen binnen Cuba omgerekend 1,40 euro per minuut. Best duur als je bedenkt dat je in Nederland tussen de 8 en 12 eurocent per minuut betaalt. Maar Cubanen zijn vindingrijk: ze gebruiken sms'jes en voor het internet op hun mobiel plaatsen ze illegale, zelfgebouwde satellietschotels.

Volgens de directeur van het Amerikaanse George W. Bush Institute, James Glassman, staat Cuba aan de vooravond van kantelpunt. Het Amerikaanse instituut strijdt voor een vrijere en betere wereld. Glassman stelt in zakenblad Forbes dat de Castro's erg bang zijn: "Het internet, mobiele telefoons, satellietschotels, Facebook, Google en Twitter kunnen niet direct zorgen voor een vrijer Cuba. Maar het zijn middelen die 10 jaar geleden nog niet bestonden. Door de moed van mensen zoals Oscar Biscet en vele anderen kan technologie er mede voor zorgen dat het regime omver wordt geworpen."

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl