NOS NieuwsAangepast

Docu slaat brug tussen homo en moslim

Een documentaire waarin homoseksualiteit in de islamitische wereld centraal staat. I Am Gay And Muslim, die vrijdagavond in première gaat, laat zien hoe homo's in Marokko omgaan met hun geaardheid.

Documentairemaker Chris Belloni reisde vorig jaar vaak naar Marokko, waar hij homoseksuele jongens filmde en sprak over hun zoektocht naar hun religieuze en seksuele identiteit. De film moet een brug slaan tussen de Marokkaanse gemeenschap en de homogemeenschap. De geportretteerde mannen delen persoonlijke ervaringen over het dubbelleven dat ze leiden. Sommigen komen er openlijk voor uit.

Nederland

Eerst was het idee om een documentaire over moslimhomo's in Nederland te maken, maar dit pakte anders uit. "Ik kreeg geen medewerking van de homogemeenschap hier. Daarom ben ik naar Marokko gegaan", zegt Belloni.

De filmmaker zegt wel in een ´goede´ periode te hebben gefilmd. "Door de Arabische Lente hebben de mensen meer het gevoel van openheid. Dat het tijd is voor verandering. Daarom willen ze nu hun verhaal vertellen voor de camera."

Zelfacceptatie

Het valt de documentairemaker op dat moslimhomo´s in Marokko verder zijn dan de moslimhomo´s in Nederland. "Ze hebben meer zelfacceptatie. Hierdoor durven de Marokkaanse homo´s eerder uit de kast te komen dan de moslims in Nederland. Ook het taboe om over homoseksualiteit te praten is daardoor doorbroken", zegt Belloni.

De homo-organisatie COC bevestigt dat de moslimhomo´s in Marokko verder zijn dan in Nederland. "Maar dat heeft niet direct te maken met de Arabische Lente", vindt Philip Tijsma van het COC. De Marokkanen in Nederland komen vooral uit het Rifgebergte. "Daar heerst meer een gesloten cultuur dan in de grotere Marokkaanse steden. De normen en waarden van de Marokkaanse Nederlanders zijn als het ware bevroren. Ook als het gaat over homoseksualiteit."

Door: Elisa

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl