China: niet alleen misdadigers als orgaandonor
Ben je als misdadiger in China ter dood veroordeeld, is de kans groot dat je organen gebruikt worden voor transplantatie. Maar dit gaat binnenkort veranderen.
De Chinese overheid gaat het systeem voor orgaantransplantaties drastisch hervormen, zo meldt de Chinese krant People Daily. Hoewel ze zelf ontkent dat ter dood veroordeelden verplicht worden hun organen af te staan, vormen deze mensen wel de hoofdbron van alle donororganen die er zijn. De staatsmedia zeggen dat hier nu binnen 3 tot 5 jaar verandering in moet komen.
Schimmels
Als het aan de Chinese overheid ligt, moeten veel meer burgers vrijwillig kiezen voor donatie na de dood. Gevangenen zijn namelijk vaak besmet met bacteriële infecties en schimmels, daarom zijn de organen slecht. De overlevingskans van iemand die in China een orgaan krijgt, is dan ook een stuk lager dan in andere landen.
Al jaren is er een enorm tekort aan donororganen in het land. Ongeveer anderhalf miljoen Chinezen wachten op een transplantatie, maar jaarlijks worden er maar 10.000 uitgevoerd. Ondermeer de culturele traditie om doden als 'heel' te begraven, speelt hierin mee.
Lucratieve handel
Sinds 2007 is orgaanhandel verboden en mogen levende donors geen organen afstaan, alleen als ze familie zijn van de ontvanger. Ondanks het verbod is er een lucratieve illegale orgaanhandel in het land: 3500 dollar voor een nier is voor veel Chinezen een klein kapitaal.
Volgens de minister van Volksgezondheid is er momenteel een donorsysteem in de maak dat meer transparantie moet geven over orgaandonaties waardoor de 'gewone' Chinees wordt aangemoedigd te doneren.
Door: Dorien