NOS NieuwsAangepast

Moord leidt tot nationale rel VS

Het begon als een gewone politiezaak in Florida en groeide uit tot een nationale discussie. De moord op de 17-jarige Afro-Amerikaanse jongen Trayvon Martin doet veel stof opwaaien.

De zaak zorgt voor zoveel discussie dat de lokale politie van de zaak is afgehaald, en de FBI het moordonderzoek voortzet.

Verdacht uiterlijk

Op 26 februari loopt Martin naar huis, nadat hij wat snoep heeft gekocht. De buurtwachter George Zimmerman ziet hem lopen en vertrouwt hem niet. Hij vindt Martin er verdacht uitziet en belt hierop de politie. Hier kun je dat gesprek beluisteren.

De politie zegt tegen Zimmerman zegt dat hij Martin niet moet achtervolgen. Zimmerman luistert niet, en gaat toch achter de jongen aan. Wat er daarna is gebeurd is onduidelijk. Verschillende buurtbewoners bellen de politie. Ze horen een jongen om hulp roepen en, vlak daarna, pistoolschoten. Ook die telefoontjes zijn te beluisteren.

Martin overlijdt op straat, door een kogel in zijn borst. Zimmerman bevindt zich een stukje verderop, met bloed aan zijn neus en op zijn achterhoofd. Hij zegt uit zelfverdediging geschoten te hebben en wordt niet opgepakt. Later blijkt dat het slachtoffer ongewapend is, en alleen een blikje frisdrank en een zakje snoep bij zich heeft.

Racistische motieven

Een landelijke discussie volgt. Protesten, campagnes op sociale media en online petities pleiten voor de arrestatie van Zimmerman. Om een indicatie te geven van de omvang van de acties: meer dan 850.000 mensen ondertekenden tot nu toe deze petitie.

Veel Amerikanen hebben het idee er racistische motieven meespelen, en dat de zaken heel anders zouden liggen als Martin blank geweest was. De advocaat van de familie van Martin: "Als Trayvon de schutter was geweest, en hij had een blanke neergeschoten, dan zou hij direct gearresteerd zijn en nog steeds in de cel zitten."

Ook gaan er stemmen op dat Zimmerman het gedrag van Martin alleen maar 'verdacht' vond omdat Martins huidskleur hem niet aanstond.

FBI betrokken

Of dát het geval is moet nog blijken. Wel is duidelijk dat de maatschappelijke druk en de nationale discussie ervoor hebben gezorgd dat de lokale politie van de zaak is afgehaald. De FBI en het ministerie van Justitie hebben het onderzoek nu op zich genomen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl