Satellietgegevens Nederland: iedereen kan er nu bij

Waar zitten de zwakke plekken in onze dijken? Waar verzakken huizen in Diemen? En hoe weet je wat de beste plek is voor landbouw? Vanuit de ruimte is een hoop van die informatie te zien. Vanaf vandaag is die informatie gratis beschikbaar voor alle Nederlanders.

Via het Nationaal Satellietdataportaal kan iedere Nederlander de data bekijken die dagelijks over Nederland verzameld wordt via satellieten. Het gaat om ruwe data van bijvoorbeeld infrarood-beelden. Na registratie mag iedere Nederlander de gegevens bekijken. Maar vooral voor bedrijven is het interessant.

Voorsprong Nederland

"De boer van de toekomst inspecteert zijn land niet alleen vanaf de trekker, maar ook vanaf het beeldscherm op basis van satellietdata", zegt de Nederlandse ruimtevaartorganisatie Netherlands Space Office (NSO). Over drie jaar komen de satellietgegevens van het Europese GMES (Global Monitoring for Environment and Security) programma beschikbaar, die de hele wereld dekken.

Door nu al Nederlandse gegevens beschikbaar te maken, hoopt het NSO dat Nederlandse bedrijven al klaar zijn als de wereldgegevens beschikbaar komen. En daar hun voordeel mee kunnen doen.

Ideaal

Een van die bedrijfjes is Hansje Brinker BV. Zij kunnen berekenen of dijken nog wel stevig zijn en waar verzakkingen zijn. Voor hen is dit ideaal. "Het levert een continue stroom aan informatie op die belangrijk is om verzakkingen te zien", zegt Pieter-Bas Leezenberg van het bedrijf uit Delft. "Wij laten onze wiskundige berekeningen los op de satellietbeelden en kunnen zo zien waar er problemen zijn." Het bedrijf is ook bezig hun techniek naar het buitenland te brengen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl