De vliegende mens: kan het echt?

Human Birdwings wordt ie al genoemd. Jarno Smeets. Op internet is te zien hoe hij met zelfgemaakte vleugels 1 minuut vliegt. Maar is het echt?

  • DUUR: 01 MIN 02 SEC
  • 3764 KEER BEKEKEN
Sluit video
Ook TV West kreeg de vliegende man ineens niet te pakken

Bij TV West maakten ze in januari nog een reportage over Jarno Smeets. Nu krijgen ze hem niet meer te pakken, zegt verslaggever Anita Janssen.

  • 511 KEER BELUISTERD
Sluit video
donderdag 22 mrt 2012

Houdt deze Vliegende Hollander de wereld voor de gek?

Birdman: echt of niet?Birdman: echt of niet?Screenshot YouTube

Schreef hij geschiedenis, of een typisch broodje-aapverhaal? Dat is de grote vraag.

Als een vogel vloog hij door de lucht, de 31-jarige Nederlander Jarno Smeets. Maandenlang werkte hij aan de twee zelfgebouwde vleugels die hem zouden laten vliegen: de Human Birdwings.

Een minuut in de lucht

Dit weekend is het hem gelukt: na een aanloop en een hoop gewapper met zijn 'vleugels' stijgt de ingenieur een aantal meters op. Smeets vliegt in totaal ongeveer een minuut door de lucht.

Tenminste, dat is wat Smeets beweert. Hieronder het filmpje waarop je de eerste menselijke vlucht ooit kan zien.

'It's a hoax!'

Niet iedereen is onder de indruk van de stunt: er zijn veel twijfels over de echtheid van het experiment. Zowel nationale als internationale (wetenschappelijke) websites brengen het nieuws, maar de lezersreacties zijn opvallend sceptisch. Op Gizmodo twijfelen de experts op het gebied van computeranimatie openlijk aan de authenticiteit. "Denk je serieus dat iemand zijn nek en hoofd zo stabiel kan houden wanneer je zo hard met je armen moet wapperen? NEP!", zegt er een.

Jacco Hoekstra hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft is ook niet overtuigd: "Als ik het filmpje zie heb ik ernstige twijfels. Op cruciale momenten wordt het filmpje vaag of loopt er iemand voor de camera langs." Daarnaast betwijfelt hij of het vleugeloppervlak groot genoeg is ten opzichte van het gewicht dat moet worden gedragen. Het Belgische blad Humo interviewde Jarno eerder deze winter, maar de jounalist gelooft het verhaal nu ook niet meer.

Het kan wél

Jamie Hyneman prikt met zijn televisieprogramma Mythbusters al jaren mythes en andere sterke verhalen door. Hier analyseert hij het verhaal van Smeets. Conclusie? Hyneman zegt dat het best eens waar kan zijn.

De hoofdpersoon van dit verhaal, Jarno Smeets, is intussen lastig te bereiken. Zijn telefoon neemt hij niet op, en hij reageert niet op onze twitterberichten en e-mails.

Betrouwbaar

Een verslaggever van RTV-West maakte eerder een item met Smeets over zijn plannen en vond hem betrouwbaar overkomen. Ze had regelmatig contact met hem, maar kan hem sinds het experiment gelukt is ineens niet meer te pakken krijgen. Hier hoor je haar verbaasde reactie.

De veelgelezen online versie van het wetenschappelijke tijdschrift Wired bracht het nieuws in eerste instantie groot, maar begint nu terug te krabbelen. Het feit dat Smeets onvindbaar is en dat niemand hem lijkt te kennen, is op zijn minst dubieus te noemen, vindt ook Wired.

Slim gemonteerd filmpje?

Ook op Twitter wordt er veel over #JarnoSmeets gepraat.

Wat denk jij? Is dit een slim gemonteerd filmpje en houdt hij de boel voor de gek, of is Smeets de eerste echte Vliegende Hollander?

Door: Suse

Deel dit artikel