NOS NieuwsAangepast

Blokkade van torrents door RUG binnenkort illegaal

Het blokkeren van torrents op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is binnenkort misschien illegaal. De universiteit blokkeerde het uitwisselen van torrentbestanden eind vorige maand na klachten van Amerikaanse filmmaatschappijen.

Maar volgens een wetsvoorstel over netneutraliteit mag het blokkeren binnenkort niet meer. Minister Verhagen van Economische Zaken bevestigde dat vandaag na Kamervragen van D66, schrijft techsite Webwereld.

Netneutraliteit

De wetswijziging over netneutraliteit is vorig jaar juni met veel spektakel aangenomen in de Tweede Kamer, maar moet nog steeds behandeld worden door de Eerste Kamer. Het artikel houdt in dat 'Internetaanbieders geen diensten of toepassingen mogen belemmeren of blokkeren'. Internetaanbieders zijn dan 'neutraal' over het gebruik van de internetverbinding van klanten.

Het artikel, als het wordt aangenomen, wordt toegevoegd aan de Telecomwet. Die geldt tot nu toe alleen voor openbare internetaanbieders zoals Ziggo, XS4ALL en KPN. De RUG is geen openbare aanbieder en valt nu niet onder de Telecomwet. Met het nieuwe artikel over netneutraliteit wijzigt de wet en geldt het ook voor niet-openbare internetaanbieders zoals de RUG.

Maar tot die tijd, schrijft minister Verhagen in zijn antwoord: "Zolang het artikel nog niet van kracht is, overtreedt de RUG echter geen wetgeving."

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl