"Het is vaardigheid, energie, passie en toewijding"

Wie zit er tijdens deze crisis nou op een butler te wachten? Het antwoord is: de Chinezen. Sterker nog, in China staan ze om butlers te springen. En daarom duikt de Nederlandse Butler Academy in het Verre Oosten.

  • DUUR: 02 MIN 17 SEC
  • 727 KEER BEKEKEN
Sluit video
Butlers in trek in China

Ouderwets en decadent: een butler. Maar in China staan ze er juist om te springen. Het aantal rijke Chinezen stijgt flink en de vraag naar een butler dus ook. En die worden door Nederlanders opgeleid, zegt onze correspondent.

  • 86 KEER BELUISTERD
Sluit video
maandag 19 mrt 2012

Butlers: opgeleid door Nederland, werken in China

Een bekende butler: 'Niles' uit The NannyEen bekende butler: 'Niles' uit The NannyScreenshot YouTube

De opkomende middenklasse in China heeft het luxe-appartement ontdekt. En wat hoort daar natuurlijk bij? Een butler. Grote kans dat die door een Nederlander is opgeleid.

In Valkenburg zit één van de vijf butlerscholen ter wereld. Studenten van over de hele wereld komen naar hier naartoe om opgeleid te worden tot butler.

Academie

Eigenaar Robert Wennekes ziet een sinds begin 2011 sterk toenemende vraag uit Aziatische 'groeiers' en doet veel zaken met China. Hij is ook voorzitter van de Internationale Butler Academie.

Omdat de zaken in China zo hard gaan, zit Wennekes ongeveer een week per maand in China om zaken te doen en is hij zelfs bezig om een kantoortje daar te openen.

Appartementen

Zo ging hij laatst naar een nieuwbouwproject in Chengdu waar luxe appartementen worden gebouwd. Daar levert hij dan de 'hoofdbutler' die vervolgens weer andere butlers opleidt.

Correspondent Wouter Zwart was in Chengdu en zocht Wennekes op. De reportage hoor je hiernaast.

Deel dit artikel