NOS NieuwsAangepast

Ai Weiwei verslaat Chinese internetmuur (even)

"Dit is een test. Ai Weiwei. 18 maart 2012". Dit waren de eerste woorden van dissident en kunstenaar Ai Weiwei op Sina Weibo, de populaire Chinese variant op micro-blog Twitter. Bijna twee uur lang hield het account van Ai het vol, voordat het weer werd geblokkeerd. In die tijd wist het wel 'eventjes' 10.680 volgers te trekken.

Het is bijzonder dat Ai het voor elkaar kreeg door de 'internetmuur' te breken waar hij tot dan toe altijd tegenaan liep. "Het moment is daar. De tijden zijn verandert voor China", jubelde Ai in een bericht. De golf van hoop was maar van korte duur, want enkele minuten daarna werd het account alweer gewist. "Error. Ongeldig Weibo-gebruiker" is wat je nu leest.

Timing

Ook de timing van Ai is opvallend. Vanaf dit weekend geldt dat Weibo-gebruikers zich moeten registreren met echte naam en telefoonnummer. Volgens de officiële verklaring om pornografie en 'valse geruchten' te voorkomen, maar volgens critici het zoveelste paardenmiddel van de overheid om de controle over het microblog te bewaken.

Beijing is de eerste stad waar de 260 miljoen Weibo-gebruikers zich moeten houden aan de nieuwe spelregels. Andere steden zullen snel volgen. De verscherping van de regels werden in december al aangekondigd. Ook journalisten worden strenger gecontroleerd op 'valse geruchten' en het gebruiken van sociale media om artikelen te schrijven.

Proces

Kunstenaar Ai zit al sinds juni vorig jaar opgesloten in Peking en mag de stad niet verlaten. Over een paar maanden begint zijn proces waarin hij wordt beschuldigd van belastingfraude. Hij is een bekend criticus van het Chinese bestuur en is na zijn arrestatie uitgegroeid tot icoon dat strijdt tegen het autoritaire bewind.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl