Tips om beter te slapen

We werken veel in Nederland en we werken hard. Maar het heeft wel gevolgen voor onze slaap. Slaaponderzoekers ontdekten dat ruim een kwart van ons 's avonds nog wakker ligt van het werk. We hebben een paar gouden tips voor je, om te voorkomen dat je straks op je werk zit te suffen.

  • DUUR: 01 MIN 04 SEC
  • 1748 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 19 mrt 2012

Slapen: we liggen er wakker van

Even een powernap...Even een powernap...Screenshot Youtube

Werk je in de wiskunde, natuurwetenschappen of informatica? Of in de sector milieu en doe je wetenschappelijk onderzoek? Grote kans dat je zo nu en dan even wegdoezeld. Uit een enquête van NSWO blijkt dat mensen in deze sectoren het meeste slapen onder werktijd.

Een op de zes werkenden heeft door het werk te weinig tijd om te slapen. 21 procent van de ondervraagden blijkt zelfs tijdens het werk in te dutten. Tijd voor een powernap...

Herboren

Maar hoe doe je zo iets? Begin bij het vinden van een rustige plaats. Ergens waar je niet gestoord wordt en het waar donkerder is. Vergeet niet je wekker te zetten, je wilt namelijk niet langer slapen dan 30 minuten. Wordt wakker voordat je in de diepe slaap terechtkomt en je bent als herboren, volgens NASA. Het schoonheidsslaapje schijnt nog beter te werken als je er vlak voor een shot cafeïne drinkt. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Een paar geslaagde dutjes zie je hiernaast.

Gevaarlijk

Toch is het voor sommige mensen gevaarlijk om even weg te doezelen. "Bijvoorbeeld mensen die werken in het verkeer," waarschuwt Kristiaan van der Heijden, onderzoeker van NSWO. Zo vertelde neuroloog Hans Hamburger ons vorig jaar dat slaapgebrek ook een factor is geweest bij een kernongeluk van Three Mile Island en een ramp met de olietanker Exxon Valdez, in 1989.

Vorig jaar verloor een luchtverkeersleider in Tennessee zijn baan omdat hij in slaap gevallen was. Een collega moest het plotseling overnemen en loodsde 5 vliegtuigen naar binnen. De slapende man werd uiteindelijk gevonden met kussens en een deken.

De vereniging vindt dat er voorlichting moet komen over slaapproblemen in werksituaties.

Door: Tony

Deel dit artikel
Onderwerpen: