El Salvador 30 jaar later

30 jaar geleden is het alweer, dat de burgeroorlog in El Salvador ook in Nederland nieuws werd. Op 17 maart 1982 werden vier journalisten van de IKON doodgeschoten door het leger. Koos Koster, Hans ter Laag, Joop Willemsen en Jan Kuiper. Het was een zwarte dag voor de Nederlandse journalistiek.Maar ook 30 jaar later is de regio nog lang niet veilig voor journalisten. Een verslag van Latijns-Amerika correspondent Cees Zoon.

  • 149 KEER BELUISTERD
Sluit video
zaterdag 17 mrt 2012

'De zwartste dag van de Nederlandse journalistiek'

Kruizen die destijds zijn neergezet bij de Amerikaanse ambassadeKruizen die destijds zijn neergezet bij de Amerikaanse ambassadeANP

Het is waarschijnlijk de zwartste dag uit de Nederlandse journalistiek, 17 maart 1982. Precies 30 jaar geleden werden vier Nederlandse journalisten in El Salvador doodgeschoten tijdens de burgeroorlog die in het land woedde. Koos Koster, Hans ter Laag, Joop Willemsen en Jan Kuiper liepen in een hinderlaag.

De vier journalisten van de IKON wilden een interview met de rebellen, maar het liep anders. Op 7 maart interviewden ze een aantal guerrillastrijders, die de journalisten bedankten voor hun steun in de strijd. Vier dagen later werden ze door de autoriteiten ondervraagd. Op het lichaam van een gedode rebel was namelijk de naam en het adres van Koos Koster gevonden.

Een dag later werden ze in de Salvadoraanse pers beschuldigd van steun aan de rebellen. De regering eiste dat ze het land zouden verlaten. Dat deden ze niet en reisden verder het land in. Daar werden ze op 17 maart gedood.

Het regeringsleger ontkende dat ze het op de journalisten gemunt hadden. In een onderzoek na de oorlog bleek dat de journalisten bewust in een hinderlaag waren gelokt en dat het leger de feiten voor het onderzoek verborgen heeft gehouden.

Bekijk hier de indrukwekkende reportage die Netwerk in 2007 maakte.

'Nog steeds niet veilig'

Volgens Reporters Zonder Grenzen is Midden-Amerika nog steeds zonder twijfel één van de gevaarlijkste gebieden voor journalisten ter wereld. In El Salvador is het nu relatief rustig, maar Midden-Amerika is nog niet veilig voor journalisten, zegt een woordvoerder van de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited.

Zo zijn er in de afgelopen twee jaar in Honduras bijvoorbeeld zeventien journalisten vermoord. In Mexico is er veel drugsgerelateerd geweld. "Daar berichten journalisten niet meer over, omdat je er niet meer over kunt schrijven zonder dat je vermoord wordt."

Hiernaast kun je een reportage van correspondent Cees Zoon beluisteren over journalisten en het gevaar dat ze lopen in Midden-Amerika.

Door: Elke

Deel dit artikel