zaterdag 17 mrt 2012

Hero Brinkman... held of lastpak?

Hero Brinkman en Geert WildersHero Brinkman en Geert WildersANP

Dat Hero Brinkman de stem is van het kritische geluid binnen de PVV is bekend, maar de afgelopen 24 uur heeft hij zich wel erg nadrukkelijk laten gelden. Zo lekte een e-mail uit waarin hij kritiek heeft op het meldpunt voor Oost-Europeanen, sprak hij openlijk over een leiderschapsverkiezing en zei hij vanochtend in het AD dat zijn partij 'pervers' in elkaar zit.

Welke mening je ook hebt over Brinkman, één ding staat als een paal boven water: de man heeft lef. De Partij voor de Vrijheid heeft immers maar één lid en dat is Geert Wilders himself. Niemand die zich zo openlijk tegen de partijleider durft te keren. Doet Brinkman daarmee zijn heldhaftige voornaam eer aan, of is hij niet meer dan een lastpak? Misschien een beetje van allebei. Tijd voor een beknopt overzicht: Brinkman in actie tegen zijn partijleider.

Voorgeschiedenis

In mei 2010 laat Brinkman zich bij Pauw & Witteman voor het eerst openlijk kritisch uit over de partijstructuur van de PVV. Hij wil meer democratie. De PVV zou leden moeten hebben en partijcongressen houden. Wilders laat weten niet boos te zijn op Brinkman, maar hij had het "chiquer" gevonden als hij eerst had overlegd met de partijleider.

Diezelfde maand nog pleit Brinkman voor een jongerenafdeling van de PVV, tegen de wens van Wilders in. Hij doet zijn uitspraken bij Knevel & Van den Brink. Hij heeft wel geleerd van het vorige akkefietje met Wilders. Dit keer licht hij de partijleider wel van tevoren in. Die wenst hem er succes mee. Later spreekt Wilders zich toch uit tegen het voorstel. Zelfs een PVV-jongerendag wordt door de partij afgeblazen.

November 2010, de regering met VVD, CDA en de PVV als gedoogpartner zit in het zadel. Volgens Brinkman had de PVV volwaardig onderdeel van het kabinet moeten zijn. Dat zegt hij in Vrij Nederland. Hij denkt dat Wilders van het begin af aan heeft aangestuurd op een minderheiskabinet, zodat hij de leiding van de PVV strak in handen kan houden.

De afgelopen 24 uur

Dat het meldpunt voor Oost-Europeanen kritiek zou krijgen uit de PVV zelf kwam niet verwacht. Een interne e-mail (pdf) kwam in handen van EenVandaag. Brinkman vindt het verkeerd dat het idee niet eerst in de fractie is besproken. Ook schiet het meldpunt in zijn ogen zijn doel voorbij. Het zou niet getuigen van "visie, inhoud en strategie".

In het WNL-radioprogramma Avondspits zegt Brinkman dat er bij de PVV, net als bij de PvdA, gestemd moet worden over die er partijleider en lijsttrekken wordt. Hij schoof zichzelf naar voren als kandidaat. Later twitterde hij dat hij de vraag verkeerd had verstaan. Hij bedoelde dat hij weer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer wil staan.

Vanochtend, het AD. De PVV zit volgens Brinkman 'pervers' in elkaar, omdat Wilders in zijn eentje bepaalt wie er op de kieslijst komt. Daardoor zouden Kamerleden geneigd zijn Wilders kritiekloos te volgen. "Je weet wat er gebeurt als maar één iemand het voor het zeggen heeft. Mensen die niet stevig in hun schoenen staan, zullen diegene naar de mond praten om hun eigen toekomst veilig te stellen."

'Hero' of lastpak?

Of Brinkman heldhaftig of hinderlijk is, dat laten wij in het midden. Maar vaststaat dat hij niet op zijn mondje is gevallen en dat hij voor de nodige politieke variété zorgt. En als je dan ook nog zo'n voornaam hebt, verdien je een filmpje: Hero.

Door: Emil

Deel dit artikel