"We zijn bang dat de rebellen ons weer oppakken en vermoorden"

Jospeph Kony - Een film over hem is in nog geen 24 uur een enorme internethit geworden. Het is het werk van een Amerikaans documentairemaker die Kony beroemd wil maken. Niet omdat 'ie hem zo geweldig vindt, integendeel. Kony is een beruchte rebellenleider die meer dan 30.000 kindsoldaten zou hebben geronseld.

  • DUUR: 01 MIN 52 SEC
  • 6254 KEER BEKEKEN
Sluit video
Organisatie Kony2012 reageert tegenover NOS op 3 op kritiek

Te simplistisch, te veel gericht op Hollywood en veel financiele vraagtekens. Het is in het kort de kritiek op de organisatie achter de film Kony 2012. Die is gericht tegen de Oegandese rebellenleider Kony. Zoals we je gisteren lieten zien, breekt die viral alle records. We spreken de organisatie in Oeganda via de webcam, en die herkent zich niet in de kritiek.

  • DUUR: 01 MIN 36 SEC
  • 3293 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 16 mrt 2012

Kony 2012 'slecht voor toerisme'

Stop KonyStop KonyStop Kony

Kony 2012 heeft al een hoop kritiek over zich heen gekregen als het gaat om de inhoud en boodschap van de film die in enkele dagen tijd 'viral' ging. Nu heeft ook Uganda's minister van toerisme zijn zorgen uitgesproken: de film is schadelijk voor het toerisme van Uganda.

"Er is geen gevaar meer in ons land", zegt minister Ephraim Kamuntu. "De toeristen moeten niet wegblijven om Kony, hij is niet meer in ons land." De film die de terreur van rebellenleider Joseph Kony laat zien, heeft volgens Kamuntu "het potentieel om de hele toeristische sector te vernietigen".

Uit verband

En dit wil Kamuntu hoe dan ook voorkomen: "Toeristen moeten de film niet verkeerd interpreteren en hun vakantieplannen annuleren. De film is uit verband gerukt."

Of Kony 2012 er inderdaad voor zorgt dat toeristen uit het land blijven, is nog maar de vraag. Inmiddels is de film meer dan 70 miljoen keer bekeken. De toerismebranche is erg belangrijk voor Uganda: het staat op de tweede plek als het gaat om inkomen van buitenaf. In 2010 werd er nog meer dan 660 miljoen dollar mee verdiend.

Door: Dorien

Deel dit artikel