Neutrino gaat sneller dan het licht

Sneller dan het licht. Volgens de relativiteitstheorie kan dat niet. Maar misschien kan het tóch wel. Wetenschappers van het onderzoeksinstituut CERN ontdekten namelijk dat een klein deeltje, een neutrino, in een experiment wel sneller ging dan het licht. Een mogelijke revolutie in de natuurkunde.

  • DUUR: 01 MIN 36 SEC
  • 2796 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 16 mrt 2012

Nee, de deeltjes zijn écht niet sneller

LichtLichtFlickr/James Marvin Phelps/CC By-Nc 2.0

Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) ziet het nu ook: de befaamde neutrinodeeltjes zijn niét sneller dan het licht. Vorig jaar september zette het verhaal de hele relativiteitstheorie van Einstein nog op losse schroeven, maar nu komt CERN hierop terug. Oorzaak? Een meetfout.

Vorig jaar meldden wetenschappers van CERN nog dat ze neutrino's, hele kleine deeltjes, met een recordsnelheid door de bergen naar Gran Sasso konden schieten. Zó snel dat de deeltjes sneller dan het licht gingen. Het licht gaat met ongeveer 300.000 kilometer per seconde. "Juich niet te vroeg", moeten ook de wetenschappers toen hebben gedacht, want aan collega's vroegen ze het experiment te controleren.

Vraagtekens

Hoewel uit de eerste controles bleek dat het experiment correct is uitgevoerd, bleven collega-wetenschappers openlijk hun vraagtekens hebben bij de uitslag. In februari kwam er al een technische fout aan het licht. De onderzoekers zijn dan ook altijd voorzichtig geweest te claimen dat ze Einstein nu écht buitenspel hebben gezet.

En terecht. Er is dus sprake van een simpele meetfout, geeft CERN nu zelf toe. Einstein kan opgelucht 'ademhalen', zijn theorie staat nog als een huis.

Door: Dorien

Deel dit artikel