NOS NieuwsAangepast

België huilt, alweer...

Gisteren moest hij in zijn prille premierschap wederom bloemen leggen, de Belgische premier Elio di Rupo. Dit keer was hij in Zwitserland op de plaats van het busdrama waarbij 28 mensen omkwamen, onder wie 22 kinderen. Eerst de aanslag in Luik, nu dit. België is in rouw. Alweer.

"Heel België is in shock", sprak de premier. "Het is een zwarte dag voor ons land. Alle Belgen delen het immense verdriet van de families en onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers, hun families en naasten. Er zijn geen woorden om uit te drukken wat we voelen na dit verschrikkelijke ongeval."

Slechts vier maanden geleden gebruikte Di Rupo nagenoeg dezelfde woorden. Hij was nog geen week in functie, of het drama op het Place Saint-Lambert in het centrum van Luik diende zich aan. Een man gooide met granaten en schoot om zich heen. Zes doden, inclusief de dader zelf. Tientallen mensen raakten gewond. "Woorden schieten tekort", zei Di Rupo ook toen.

Drama's

Sinds 2010 is België erg onfortuinlijk met rampen met dodelijke slachtoffers. In iets meer dan twee jaar moest het land vijf drama's verwerken waarbij vijf of meer doden vielen. In januari 2010 was er de instorting van een flatgebouw, ook in Luik: veertien doden. Een maand later vielen er achttien doden bij een treinongeluk in Buizingen.

In de zomer van 2011 voltrok zich het drama tijdens Pukkelpop. Noodweer eiste vijf levens en tientallen gewonden. In december van datzelfde jaar kwam daar de aanslag in Luik bij. De vijfde ramp, in 2012, voltrok zich gisteren in Zwitserland.

Ter vergelijking: in het vorige decennium kreeg België 'slechts' acht tragische ongelukken te verwerken met vijf of meer dodelijke slachtoffers: vier verkeersongevallen, twee keer brand, een gasexplosie en de tsunami in 2004. Nu heeft het land twee jaar gedaan over vijf rampen met een dergelijke omvang.

Kinderen

Het busdrama van gisteren maakt des te meer los, omdat er onder de slachtoffers zoveel kinderen zijn. Uit de hele wereld komen steunbetuigingen. Zo noemde president Obama "het verlies van zo veel jonge levens hartverscheurend".

Het moeilijkste moment beleven de ouders van de omgekomen kinderen vandaag. Zij krijgen de gelegenheid om hun kind te zien. Zij zijn gisteren naar Zwitserland afgereisd. De ouders, de school in Lommel en Di Rupo zijn in tranen. Heel België huilt mee. Alweer.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl