NOS NieuwsAangepast

#RIPAmina: zelfmoord na gedwongen huwelijk met verkrachter

#RipAmina: Twitteraars rouwen. Misschien ben je het al tegengekomen; in de Arabische wereld gaat het bericht in ieder geval hard. Het is het tragische verhaal van de dood van de 16-jarige Amina Filali uit Larache in Marokko. Ze pleegde zelfmoord omdat ze met haar verkrachter moest trouwen.

De situatie begint een jaar geleden als ze naar eigen zeggen verkracht wordt door een tien jaar oudere man. Als het verhaal bij de politie bekend wordt, sluiten de twee families een overeenkomst: Amina moet trouwen met haar verkrachter, om de eer van haar familie te bewaken.

Volgens berichten wordt ze door haar man ook mishandeld. Omdat ze het niet meer aankan, neemt Amina dit weekend rattengif in en overlijdt.

Legaal

Marokkanen zijn woedend en uiten dat op Twitter. Haar situatie is namelijk geen uitzondering in Marokko en volgens de wet heeft haar man niets verkeerd gedaan. Zoals Midden Oosten-deskundige Nervana Mahmoud ook twitterde: "Wat nog erger is, is dat ze denken dat de verkrachter zijn slachtoffer een gunst verleent door met haar te trouwen".

De Marokkaanse wet is vastgelegd in artikel 475: iemand die een minderjarig meisje ontvoert, kan niet vervolgd worden als hij met haar trouwt. Dit geldt dus ook voor verkrachtingszaken. Vrouwengroeperingen voeren al lang strijd tegen de wet.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl