"Dit kan dus iedereen gebeuren"

Veel ophef in Groot-Brittannië over de uitlevering van een Britse student aan Amerika. De 23 jarige Richard O'Dwyer wordt binnenkort op het vliegtuig gezet. De Amerikanen willen hem berechten voor het schenden van het auteursrecht. Zijn laatste hoop was een Britse minister, maar ook die bepaalde dat hij mag worden uitgeleverd.

  • DUUR: 01 MIN 32 SEC
  • 2033 KEER BEKEKEN
Sluit video
dinsdag 13 mrt 2012

Uitlevering Britse student gaat door

Richard O'Dwyer en zijn moederRichard O'Dwyer en zijn moederYouTube (BBC)

Uitgeleverd worden aan een land waar je nog nooit bent geweest: het kan. Voor de 23-jarige Richard O'Dwyer uit Engeland is het de bizarre realiteit.

Nadat de rechter al eerder vond dat O'Dwyer mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, heeft de Britse minister Theresa May vandaag hetzelfde bepaald. Waarom die uitlevering? De student heeft zich schuldig gemaakt aan het schenden van auteursrecht, vinden de Amerikanen.

18.000 euro per maand

O'Dwyer bouwde in 2010 een website, TVShack.net, waar links opstonden naar illegale kopieën van films en televisieseries. De site was heel succesvol: op het hoogtepunt hoorde TVShack.net bij de 1800 best bezochte sites ter wereld. De eigenaar verdiende er zo'n 18.000 euro per maand mee.

De uitlevering zorgt voor veel ophef in Groot-Brittannië. Online is een petitie te vinden, die pleit voor een eerlijk proces voor O'Dwyer in Groot-Brittannië. De petitie is inmiddels door meer dan 20.000 mensen ondertekend.

Druk op premier Cameron

Deze week bezoekt de Britse premier Cameron president Obama in de Verenigde Staten. Verschillende Britse media oefenen nu druk uit op de Britse premier om de zaak Dwyer met zijn Amerikaanse collega te bespreken.

O'Dwyers verdediging vond dat hij niet vervolgd kan worden omdat zijn website zelf geen illegaal materiaal bevat. De Britse justitie besloot hem daarop niet te vervolgen, omdat hij geen Britse wetten overtrad.

Vijf jaar de cel in

De Amerikaanse justitie denkt wel voldoende reden te hebben om de student te vervolgen voor het overtreden van auteursrecht. Nadat de Britse minister May vandaag haar goedkeuring voor uitlevering van O'Dwyer gaf, lijkt zijn laatste hoop op een proces in zijn thuisland te zijn vervlogen.

Bij een veroordeling kan O'Dwyer maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen in de Verenigde Staten.

Door: Suse

Deel dit artikel