NOS NieuwsAangepast

Boeren kunnen hun 'ui' kwijt

Er zijn zo veel uien in Nederland, het is om te janken. In ieder geval voor de uiensector. De boeren hebben een heus overschot aan de groente. Maar de Voedselbank regio Noord-Holland is er blij mee. Vandaag kregen zij ruim 30.000 kilo uien

Maar hoeveel uiensoep, hachee en uienstamppot kan je maken? "We doen de uien zelf in zakken van 5 kilo," zegt Ellie Goemans van de Voedselbank regio Noord-Holland. "En we hebben 3700 huishoudens door heel Noord Holland, dus we kunnen in 1 week 18.000 kilo uitdelen." De verwachting is dat de Voedselbank ongeveer 3 weken bezig is om alles uit te delen. De boer heeft ze beloofd dat ze tot eind maart goed zijn.

"We wilde de uien ook verdelen onder de andere regio's van de Voedselbank, maar door het overschot hebben ze daar ook genoeg'', vertelt Goemans. "Alle uien zijn nu opgeslagen in een loods in Amsterdam. Het ruikt daar behoorlijk, ja. Maar we zijn er enorm blij mee."

Overproductie

De natte zomer is bijzonder goed geweest voor de ui en heeft gezorgd voor een overschot. Gewoon minder produceren is geen optie: bij uien weet je namelijk nooit van te voren wat de kwaliteit van de opbrengst is. Jammer voor uienverwerkingsbedrijven: zij sluiten namelijk al contracten af voordat de ui überhaupt bestaat. Leuk voor de boer want die krijgt zo een vaste prijs, ongeacht de marktwaarde die daalt door overproductie.

Maar ook voor de boer is het niet alleen maar lachen. Albert Linders, directeur van het Uienverwerkingsbedrijf Peter CV: "Wij nemen alleen de grove uien. De rest moeten zij nog kwijt zien te raken op de markt." Volgens Linders is het overschot vooral lastig voor de exportsector.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl