NOS NieuwsAangepast

Emo's in Irak vervolgd om 'duivelverering'

Lange, zwarte haren, donkere make-up, zwarte kleren en een norse blik. Dit is zo'n beetje het stereotype van de 'emo' zoals we hem hier kennen. Maar terwijl de 'emo's' in Nederland over het algemeen in hun eigen, donkere bubbel worden gelaten, wacht ze in Irak een heel ander lot.

Zeker 14 jongeren zijn de afgelopen drie weken gestenigd in Bagdad, omdat hun emo-uiterlijk 'te Westers' zou zijn. Sinds gisteren circuleert er een lijst met namen van jongeren die slachtoffer zijn geworden van de vervolgingen die sjiitisch gemotiveerd lijken te zijn.

Satanisme

Emo is een subcultuur die zijn wortels in het Westen heeft en die verwant is aan de bekende gothic levensstijl. Emo's in Irak hebben de aandacht getrokken nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken de groep beschuldigde van satanisme. De politie werd erop af gestuurd. Resultaat? Veertien lichamen die met ernstige verwondingen naar verschillende ziekenhuizen in Bagdad zijn gebracht. Ze zijn doodgeslagen of gestenigd.

Behalve de veertien lichamen klopten er ook zes gewonden emo's aan bij ziekenhuizen: zij zouden in leven zijn gehouden om als waarschuwing naar hun vrienden te dienen.

'Vuile praktijken'

"We waarschuwen alle obscene mannen en vrouwen: wanneer jullie niet snel stoppen met deze vuile praktijken zal de straf van God op jullie neerkomen met behulp van de hand van de Mujahideen", staat er op pamfletten die in handen zijn van Reuters. Op datzelfde papier staan ook de namen van 24 jongeren, allemaal potentieel doelwit.

Het Iraakse ministerie ontkent alle beschuldigingen: "Er zijn geen moorden bij ons bekend die emo-gemotiveerd zijn. De moordzaken kwamen voort uit wraak of criminele motivatie."

Bloed drinken?

In de Iraakse stad Bagdad is een Westerse kledingstijl niet onbekend bij jongeren. De expressieve emo-stijl gaat wel weer een stapje verder, maar niet iedereen stoort zich eraan: "Als het een vriendengroep is die iets delen, dan is het prima", zegt Abdullah. "Maar als de geruchten kloppen en als ze inderdaad elkaars bloed drinken en de duivel aanbidden, dan accepteert onze maatschappij het niet", voegt hij toe.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl