NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse student? Werken!

Studeren in Nederland wordt een stuk vervelender voor buitenlandse studenten. Om hun studiefinanciering te houden moeten zij vanaf volgend studiejaar twee keer zo veel werken. Nu is de regel dat de studenten 8 uur per week moeten werken voor een basisbeurs van 266 euro per maand. Staatssecretaris Zijlstra (VVD) gaat de regels veranderen. De studenten moeten vanaf volgend schooljaar naast hun studie 14 uur per week werken.

Waarom? Omdat staatssecretaris Zijlstra vindt dat "in tijden dat we van Nederlandse studenten vragen om meer bij te dragen aan hun studie, we dat ook van buitenlandse studenten moeten vragen."

26 miljoen

De Nederlandse universiteiten zijn populair bij de buitenlandse studenten. In 2006 besteedde de overheid 6 miljoen aan hun studiebeurzen. Vorig jaar was dit bedrag opgelopen tot 26 miljoen. Volgens Zijlstra komt dit omdat ons onderwijs zo goed is. Daarnaast is het collegegeld in sommige landen veel hoger en zijn er soms niet genoeg studieplaatsen.

Rector magnificus van de Universiteit Maastricht, Gerard Mols begrijpt de maatregel, maar vindt het wel erg jammer. "Omdat je ontzettend voorzichtig moet zijn om belemmeringen op te werpen voor buitenlandse studenten om naar Nederland te komen. Er zijn veel studenten die in Nederland bètastudies komen studeren en dat soort studenten hebben we nodig omdat er steeds minder Nederlandse studenten zijn die die richtingen kiezen." Volgens de rector magnificus blijft zo'n 20 procent van de studenten in Nederland wonen en werken. Zij leveren zo weer een bijdrage aan de Nederlandse economie.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl