NOS NieuwsAangepast

Opkomst anti-Poetinprotest valt tegen

De opkomst van een grote anti-Poetin demonstratie in Moskou vanochtend valt flink tegen. Er was toestemming gegeven voor 50.000 demonstranten, maar er verschenen er ongeveer 15.000. Dat is een flinke tegenvaller voor de oppositie.

Eerder deze week werd al gespeculeerd over deze demonstratie. Die zou uitwijzen hoeveel steun er nog is voor protest tegen Poetin, nu hij de komende zes jaar weer stevig in het zadel zit. Hij won vorige week de presidentsverkiezingen met flinke meerderheid. De afgelopen vier jaar was Poetin premier, Medvedev was de president van Rusland.

Geen Russische lente

Demonstraties zoals we de afgelopen maanden hebben gezien komen niet vaak voor in Rusland. Ze begonnen in december, toen er fraude werd gepleegd bij de parlementsverkiezingen. Hoewel de oppositie niet zat te wachten op een 'Russische lente', wist ze grote hoeveelheden demonstranten op de been te brengen. Onder hen veel mensen die normaalgesproken niet de straat op zouden gaan.

Correspondente Kysia Hekster zegt dat de opkomst flink tegenvalt, maar dat de demonstraties zeker iets hebben opgeleverd. "Dat is een politiek geïnteresseerde middenklasse die vroeger niet bereid was de straat op te gaan. De oppositie hoopt dat zij zich in de toekomst ook zullen inzetten voor een meer democratisch Rusland."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl