Organisatie #Kony2012 reageert op kritiek tegenover NOS op 3

Met de views op YouTube zit het wel goed. Kony2012 is in een paar dagen tijd al bijna 39 miljoen keer bekeken. Maar de viral docu krijgt vandaag ook een stortvloed aan kritiek over zich heen. Toch verzekert de organisatie achter de Kony2012 ons: "Your money is safe with us" en niemand hoeft zich zorgen te maken .

Kony2012 draait om Joseph Kony, een rebellenleider in Uganda. Met zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) is hij al jaren verantwoordelijk voor massale mensenrechtenschendingen en terreur. De succesvolle online campagne om Kony te stoppen komt van de organisatie Invisible Children.

Op verschillende blogs is kritiek op de film. Niet dat iemand het voor Kony opneemt, maar de situatie in Centraal Afrika zou versimpeld worden. En veel van het geld zou niet bij de kinderen komen.

15 jaar te laat

Onze correspondent Koert Lindijer, al bijna 30 jaar journalist in Afrika, heeft de film bekeken en concludeert: "De film schetst een situatie in Uganda die nu al lang niet meer bestaat. Je kunt zeggen dat de film eigenlijk 10 tot 15 jaar te laat viral is geworden".

In de film wordt gesproken over 30.000 kindsoldaten die Kony zou hebben geronseld. "Dat aantal klopt wel, maar dat is dan wel gebeurd is een periode van 30 jaar. Het LRA is op dit moment een kleine bandietengroep die niet meer in Uganda, maar in delen van Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek opereert. Het bestaat nu nog uit hooguit 300 man."

Invisible Children in Uganda weerlegt de kritiek. De directeur van de organisatie in Uganda, Jolly Grace Okot, zegt tegenover ons dat Kony nog steeds doorgaat met zijn gruwelijkheden. "Daar vragen we aandacht voor. In Congo worden nog steeds kinderen ontvoerd. We proberen er scholen op te richten en kinderen die beschadigd zijn een toekomst te geven.

Over de kritiek dat het geld niet bij de kinderen terecht zou komen, antwoord Okot eenvoudig. "Kom hier maar kijken wat we met het geld doen. Dit land is 25 jaar in oorlog geweest, dat moeten we nu opbouwen. Veel organisaties zijn weggetrokken uit Noord Uganda maar Invisible Children is gebleven. Je hoeft je geen zorgen te maken als je ons geld gegeven hebt.

De Amerikaanse tak van Invisible Children heeft ook op de kritiek gereageerd. Zo zeggen ze dat ze jaarlijks gecontroleerd worden en dat 80% van de donaties naar hun doelstellingen gaat. Maar daar valt ook bewustwording onder. Veel geld gaat dus naar 'Awareness programs' en 'Awareness products' en 'filmmaking'. Uiteindelijk blijft er 30 procent over voor projecten in Afrika.

Correspondent Lindijer denkt ook niet dat donaties of de film iets goeds gaan opleveren. "Het is ook arrogant dat een paar mensen in het westen denken dat ze hier wel even voor orde kunnen zorgen. Dat hebben projecten van Bob Geldoff of andere types al eerder bewezen. Bovendien: In Afrika zijn ze goed in oorlog voeren, maar ze hebben ook een eeuwenoude traditie in vrede stichten. Vaak worden pogingen tot onderhandelen door Westerse inmenging alleen maar gedwarsboomd. Door: Rob

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl