James Cameron to Dive to Ocean's Deepest Point
Sluit video
Cameron Dive First Attempt in Over 50 Years
Sluit video
donderdag 8 mrt 2012

James Cameron filmt eigen ondergang

James en zijn duikbootJames en zijn duikbootScreenshot YouTube / National Geographic

James Cameron gaat deze keer niet een film regisseren, maar zijn eigen ondergang. Cameron wil met de Deepsea Challenger, een eenpersoonsduikboot, het diepste punt van de oceaan bereiken. Dat punt ligt op bijna 11 kilometer in de Marianentrog ergens tussen Japan, de Filipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea.

Inmiddels heeft Cameron proefduiken gedaan naar een diepte van 8 kilometer. Dat bleek zo'n succes dat hij besloten heeft om binnenkort in de Marianentrog af te dalen.


Grotere kaart weergeven

Derde man

Als het lukt, zal de Canadese regisseur de derde persoon zijn op deze diepte. De laatste keer dat er mensen waren, is ruim 50 jaar geleden. Op 23 januari 1960 gingen de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse oceanograaf Jacques Piccard de diepte in. Sindsdien is er geen mens meer geweest om de diepte te onderzoeken. Wel gaan er regelmatig sondes met camera's naar beneden.

Cameron regisseerde onder andere Avatar, The Terminator en Titanic. Bij die laatste film maakte hij regelmatig gebruik van duikboten om het echte schip te onderzoeken. Daarbij raakte hij gefascineerd door de diepzee, ook al lag de Titanic op een diepte van 'slechts' 3840 meter.

"De diepste dieptes van onze aarde worden niet goed begrepen door wetenschappers", zegt James Cameron: "Het is het laatste stukje onontdekte aarde. We weten weinig over de diersoorten die daar leven of hoe ze zich hebben aangepast. We móeten juist gaan, omdat we niet weten wat er is."

Kapers op de kust

Cameron is niet de enige die het diepste punt wil bereiken. Er zijn meer kapers op de kust. Miljardair Richard Branson, investeert met zijn bedrijf Virgin in een andere diepzeeduiker, de Deep Flight Challenger. Eric Schmidt van Google stopt zijn geld in DOER Marine en het Amerikaanse bedrijf Triton Submarines wil voor 250.000 dollar per toerist tripjes aanbieden naar de trog.

Het lijkt er op dat James Cameron de race gaat winnen. Binnen een paar weken wil hij proberen de diepte te bedwingen. Dit gaat hij doen in opdracht van National Geographic. Hij wil zes uur op de bodem van de Marianentrog rondbrengen. Aan zijn duikboot hangen verschillende camera's waaronder een 3D-camera. Met het materiaal dat hij verzamelt, wil hij een documentaire maken over het diepste stukje oceaan. Hiernaast kun je alvast een trailer zien.

Om aan te geven hóe diep 11 kilometer is: Kijk hieronder naar het plaatje.

diep

Door: Elke

Deel dit artikel