NOS NieuwsAangepast

"Comazuipen is niet een risico, je doet het bewust"

"Je doet het jezelf aan", zegt Herre Kingma in de repo die je hiernaast kan beluisteren. Kingma is de bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij vindt dat jongeren die door comazuipen in het ziekenhuis belanden, zelf de rekening moeten ophoesten. "Het is niet een kans op iets, niet een risico, je drinkt omdat je dronken wil worden". En als je dat zo bewust doet, dan moet je dat ook maar zelf betalen, vindt hij.

En hoe zit het dan met roken? Roken is slecht, maar uiteindelijk krijgt maar 7 procent een hartinfarct of iets dergelijks. "Bovendien ga je niet roken om een hartinfarct te krijgen, terwijl ik hier wel mensen zie die gaan drinken om dat coma te bereiken", zegt Kingma.

Hij vindt het absurd dat de gemeenschap moet betalen voor het behandelen van comazuipers. Binnenkort gaat hij met de zorgverzekeraars om tafel om hierover te praten. Verzekeraar Menzis liet vanmorgen al weten het een goed plan te vinden.

Ieder jaar komen er meer jongeren in het ziekenhuis omdat ze te veel drinken. In 2008 werden er 337 jongeren met acute alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. In 2010 waren dat er 684. Ook in het ziekenhuis in Enschede. "Van de vijftien patiënten die afgelopen weekend 's nachts op de spoedeisende eerste hulp kwamen, waren er maar liefst veertien zwaar onder invloed van alcohol. Dat maakt me oprecht boos."

Bizar en ongepast

Maar PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het een "Bizar en ongepast voorstel", zo twitterde ze vanmorgen. "Je zou van een zorgbestuurder verstand van preventie verwachten!"

Goed idee?

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl