NOS NieuwsAangepast

#stopkony maakt rebellenleider beroemd

Misschien ben jij het al tegengekomen op Facebook of Twitter: de documentaire Kony 2012. Via onder meer de hashtag #stopkony, die nu worldwide trending is, gaat de docu als een viral rond op het internet.

Het draait om Joseph Kony, een rebellenleider in Oeganda. Met zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) is hij al jaren verantwoordelijk voor massale mensenrechtenschendingen en terreur. De online campagne om Kony te stoppen komt van de organisatie Invisible Children.

Die maakte de documentaire Kony 2012 met als doel de Oegandees bekend te maken en aan de wereld te laten zien wie deze man is en wat hij doet met kindsoldaten.

De rebellenleider zou verantwoordelijk zijn voor het ontvoeren van duizenden kinderen, die hij liet vechten in zijn verzetsleger. Zijn leger ging onder meer de strijd aan met Oegandese troepen en de Acholi-bevolking, een etnische groep in het land.

De docu Kony 2012 is in twee dagen tijd al meer dan vier miljoen keer bekeken. Ook celebrities besteden aandacht aan de campagne. Zo laat zangeres Rihanna via een tweet weten dat iedereen de website moet bekijken 'Even if its for 10 minutes… Trust me, you NEED to know about this!'

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: '#stopkony', interval: 30000, title: 'Kony 2012', subject: '#stopkony', width: 250, height: 300, theme: { shell: { background: '#f00808', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, behavior: 'default' } }).render().start();

Door: Elisa

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl