NOS NieuwsAangepast

Leider van LulzSec was de mol

LulzSec kreeg vandaag een grote klap te verwerken. De top, bestaande uit vijf mannen, werd door de Amerikaanse justitie gearresteerd. Maar erger nog, hun leider blijkt samen te werken met de FBI. Hector Xavier Monsegur was sinds juni vorig jaar één van hen.

"Dit is vernietigend voor de organisatie.. we hakken het hoofd af van LulzSec", zei een FBI-medewerker tegen de zender FoxNews.

Foutje

In juni 2011 wist de FBI 'Sabu', zoals Monsegur zichzelf noemde, te pakken. Ze zaten al tijden achter hem aan, en toen door een foutje zijn echte naam en adres heel even op internet verschenen, klopten ze aan zijn deur in New York. Uiteindelijk besloot Monsegur mee te werken vanwege zijn kinderen. Hij wilde ze niet alleen laten als hij naar de gevangenis zou moeten. Hier lees je hoe hij precies werd opgepakt.

De werkloze computerprogrammeur (28) bekende in augustus in het geheim onder meer online aanvallen op PayPal en Mastercard. Uit de papieren blijkt dat hij meewerkte met de overheid, vandaar dat het niet publiek bekend werd.

De 'hacktivisten' van LulzSec en Anonymous zijn verantwoordelijk voor meerdere opvallende hacks tegen bedrijven en instellingen zoals de CIA, Sony in Japan en Mexicaanse overheidswebsites. LulzSec kwam voort uit Anonymous. Nu blijkt dat de leider van LulzSec samenwerkte met de FBI, zou dat natuurlijk ook gevolgen kunnen hebben voor Anonymous, als Monsegur leden kan aanwijzen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl