NOS NieuwsAangepast

DUO sneller de deur uit met app

Heel fijn van de DUO dat je 15 jaar de tijd krijgt om je studieschuld af te lossen, toch? "Nee," zegt Egge van der Poel (28). "Mensen staan er niet echt bij stil dat je kan besparen als je sneller aflost". Daarom ontwikkelde hij een app zodat iedereen 'even snel' kan berekenen hoeveel ze kunnen besparen als ze sneller aflossen.

Egge zat op een avond met zijn vriendin hun studieschuld door te nemen. "Is het wel zo handig als we er zo lang over doen, vroegen we ons af", vertelt Egge. Wat blijkt: als hij 8 tientjes meer per maand betaalt, is hij niet alleen acht jaar eerder schuldenvrij, maar hij bespaart ook nog eens 1800 euro.

Egge maakte een programmaatje op de computer en al snel wilden z'n vrienden ook die berekeningen kunnen doen. En zo ontstond het idee voor een app.

Vrij simpel

De app zelf ziet er niet super spectaculair uit. In een paar velden kan je je schuld en je rentetarief invullen, onderaan komt dan het bedrag dat je bespaart. Vrij simpel eigenlijk. Kunnen we dan zelf ook niet maken in een spreadsheetje? "Natuurlijk. Je kan alles zelf wel maken, maar mijn ervaring is dat mensen dat niet snel doen."

De app is trouwens niet alleen te gebruiken voor je studieschuld. "De berekening is op bijna iedere lening van toepassing", aldus Egge. Daarom heeft hij het programmaatje ook vertaald naar het Engels. De SchuldVrij-app is voor 79 cent te koop. Kan Egge nu zijn eigen studieschuld nog sneller aflossen? "Ik help mensen een beetje met besparen en zij helpen mij", lacht hij.

Maar...

Reken jezelf niet te snel rijk: het is niet voor iedereen voordeliger om direct af te lossen. Als de rente die je moet betalen aan DUO lager is dan de rente die je krijgt op een spaarrekening, kan je het geld beter op die spaarrekening zetten. Uiteindelijk levert dat dan meer geld op.

Door: tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl