NOS NieuwsAangepast

PVV: dumpen die euro!

"De gulden weer invoeren is goedkoper dan doormodderen met de euro", dat zegt Geert Wilders. De PVV-leider liet onderzoek doen naar een mogelijke terugkeer van de gulden en vanmiddag presenteerde hij het rapport.

Volgens Wilders kost het ons maximaal 51 miljard euro als we dit jaar uit de euro stappen. Maar die kosten verdienen we weer terug omdat we daarna niet meer 75 miljard euro hoeven te betalen om de euro te ondersteunen. Hij zegt ook dat de invoering van de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd. De voordelen per persoon per jaar: 800 euro, de nadelen: 2700 euro.

Het Britse bureau Lombard Street Research onderzocht de gevolgen van een terugkeer naar de gulden. Afgelopen november bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat eenderde van de Nederlanders de gulden terug wil.

Minister De Jager van Financiën is niet overtuigd. Volgens hem is het een van de vele rapporten over de euro.

Florijn

De gulden verdween per 1 januari 2002 officieel uit onze portemonnee. Dat was nogal wennen, aangezien de gulden al sinds de Middeleeuwen bestond.

De Nederlandse guldenDe gulden florijn (gouden florijn) kwam voor het eerst in Nederland in 1252. De munt werd florijn genoemd, naar de florentijnse lelie uit het wapen van de stad Florence.De eerste Hollandse gulden verscheen in 1378, met een afbeelding van graaf Willem V.Elk Nederlands gewest maakte zijn eigen gulden. In 1694 werd de eerste algemene gulden geslagen.De provinciale gulden werd in 1848 uit de roulatie genomen.Het kartelrandje om de gulden kwam in 1749. Zo konden ze zien of dieven een stukje van de rand hadden genomen.Sinds 1817 heeft elke Nederlandse vorst op één of meerdere muntstukken gestaan.Het muntgeld kan al sinds 2007 niet meer worden ingewisseld. Voor papiergeld heb je nog de tijd tot 2032.Voor het inleveren van oude biljetten geldt een termijn van dertig jaar. Daarom kan het 100-guldenbiljet met Michiel Adriaenszoon de Ruyter erop tot 2016 worden ingeleverd. Dat werd namelijk in 1986 vervangen door een nieuw biljet. Er gelden ook andere data voor het oude 5 en 25-guldenbiljet.Na de bevrijding in 1945 besloot minister van Financiën Piet Lieftinck de zwartgeldproblemen aan te pakken. Iedereen moest het oude papier- en muntgeld inleveren en een week lang rondkomen met een tientje, dit biljet staat bekend als het 'tientje van Lieftinck'.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl