NOS NieuwsAangepast

Meekijken met stemmende Russen

We kunnen de Russen goed in de gaten gehouden als ze vandaag naar de stembus gaan voor de presidentsverkiezingen. In de stembureaus hangen meer dan 200.000 webcams die er voor moeten zorgen dat er niet gefraudeerd wordt. Meekijken doe je hier. Ook zijn er 450.000 politieagenten en militairen op de been. Daarnaast zijn de stembussen aangepast: er kan nu niet meer dan een biljet tegelijk door de gleuf.

De strenge maatregelen zijn genomen na de protesten van afgelopen maanden. Duizenden mensen zijn boos over de verkiezingsuitslagen van het parlement, afgelopen december. Daarbij zou massaal gefraudeerd zijn. De Russen gingen massaal de straat op om tegen Poetin te demonstreren. Beelden hiervan zie je hiernaast.

Poetin

De waakhond van de verkiezingen heeft tot nu toe al 1000 klachten ontvangen van stemmers. De eerste stembussen gingen gisteravond open om 21.00 uur. De laatste sluiten vanavond om 18.00 uur, Nederlandse tijd.

Wie er gaat winnen is geen verrassing. In de laatste peilingen ging Poetin aan kop: hij krijgt tussen de 50 en 66 procent van de stemmen. Op de tweede plaats komt de communist Gennadi Zjoeganov, met 15 procent van de stemmen. Als Poetin vandaag meer dan de helft van de stemmen wint, wordt hij de nieuwe president. Als het hem niet lukt, volgt er een tweede stemronde.

Verkiezingen in RuslandPoetin was eerder president van 2000 tot 2008.Als Poetin wint is hij de komende zes jaar president van Rusland.In totaal zijn ongeveer 110 miljoen Russen kiesgerechtigd.Rusland telt negen tijdzones. De eerste stembussen gingen gisteravond om 21.00 uur open. In Moskou konden mensen pas om 05.00 uur stemmen.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl