NOS NieuwsAangepast

300 neonazi's vs. 5000 tegenbetogers

Meer dan 5000 mensen gingen vanmiddag de straat op in het Duitse Münster om een optocht van 300 neonazi's tegen te gaan. De neonazi's liepen in een georganiseerde demonstratie door de straten van het stadje. Via een YouTube-filmpje en aanplakbiljetten riepen zij gelijkgestemden op om vandaag met ze mee te lopen.

De oproep schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. De twee groepen gingen op sommige plaatsen hard tegen elkaar in waardoor de politie tussenbeide moest komen. Op twee plaatsen probeerden zo'n 150 tegenbetogers met geweld door de barricades heen te breken om bij de neonazi's te komen. Pepperspray moest ingezet worden. In totaal zijn er zeker 20 betogers aangehouden.

Op andere plekken werden de nazi's ontvangen met massale spreekkoren

Dönner-moorden

De betogers van de groep 'Geen meter voor de Nazi's' zijn boos op de politie. Zij vinden dat de nazi's teveel ruimte krijgen om hun ideeën te verspreiden. De politiechef wil hier niets van weten: "Ook neonazi's met zulke absurde meningen hebben het recht om te betogen, zolang ze de grenzen van de strafbaarheid niet overschrijden."

De neonazi's zijn de laatste tijd vaak in de aandacht. Dit komt door de zogenaamde dönner-moorden. Een groep neonazi's wordt ervan verdacht overwegend Turkse restauranthouders te hebben vermoord.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl