NOS NieuwsAangepast

Anonymous: what comes around...

Meedoen aan een DDos-aanval tegen Amerikaanse opsporingsdiensten kan een aantal Anonymous-supporters duur komen te staan. Tijdens de actie zijn sommige zélf slachtoffer geworden van een computervirus.

Zeus Trojan

Tijdens de actie is een aantal van hun computers besmet geraakt met het Zeus Trojan-virus, een virus dat bankrekeningen leeg kan halen. Dit zegt Webwereld vandaag, naar aanleiding van berichten van antivirusbedrijf Symantec.

Het besmette bestand zat verstopt in de DDoS-tool die gedownload moest worden om de aanval uit te voeren. De aanval was een reactie op Amerikaanse FBI die de site van Megaupload in januari offline haalde. Via de site konden bestanden worden uitgewisseld, waaronder films, cd's en computerprogramma's. Met een DDoS-aanval wordt een belaagde site platgelegd door plotselinge drukte in het internetverkeer.

'Besmet'

Aanhangers van Anonymous werden opgeroepen de tool voor de aanval via een link binnen te halen. Hiervoor werd een handleiding online gezet. Wat blijkt? De link voor de tool was 'besmet' doordat het originele bestand snel verwisseld werd door een gewijzigde versie.

Verspreiding

Het kwaad was snel geschied toen de oproep via Twitter verspreid werd onder Anonymous-aanhangers. Wanneer je de link downloadt, wordt Zeus geïnstalleerd en wortelt het zich diep in je computersysteem. Hier aangekomen 'luistert' Zeus bankgegevens van de gebruiker af en leest het wachtwoorden van e-mailaccounts gelezen. Tegelijkertijd doet de computer ook gewoon mee met de DDoS-aanval.

Tot op de dag van vandaag worden er nog onderlinge tweets gestuurd met de besmette link. Hoeveel Anonymous-supporters met het virus besmet zijn, is onduidelijk.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl