NOS NieuwsAangepast

Britse tiener vermoord om hekserij

De mishandeling en uiteindelijke moord op de tiener Kristy Bamu staat mogelijk voor een veel groter probleem in Groot-Brittannië. Volgens de politie is hekserij, de reden van de moord, een veel groter maar onbesproken probleem onder migrantengroepen in het land. In sommige Afrikaanse landen wordt in kerken exorcisme fanatiek bedreven.

De 15-jarige jongen werd tijdens de kerstvakantie in 2010 gedood door de vriend van zijn zus, waar hij samen met nog twee andere zussen op bezoek was. De lijdensweg van Bamu begon nadat hij in zijn bed plaste. De vriend van zijn zus zag dat als een teken van hekserij en besloot de jongen en zijn zussen te straffen. De familie komt oorspronkelijk uit Congo.

Hamer

Ze werden gedwongen om te bidden en mochten niet eten of slapen. Bamu werd dagenlang geslagen met metalen staven en een hamer. Op Eerste Kerstdag liet de vriend van zijn zus het bad vollopen en verdronk de jongen. "Kristy is gestorven in de handen van diegenen die eigenlijk voor hem zouden zorgen", zo zei zijn vader in de rechtszaal.

Hoofdinspecteur Terry Sharpe zei tegen Britse media dat de politie veel tijd heeft gestoken in de achtergronden van de moordzaak. "Dit is een verborgen misdaad, waardoor het lastig is om mogelijke slachtoffers te beschermen." Ook kinderbeschermingsorganisaties zeggen dat dit niet een incident is. Het Congolese Pastorship UK heeft aangekondigd de procedures voor kinderbescherming te verscherpen.

De zus en haar vriend zijn door de rechtbank schuldig verklaard aan moord, maandag krijgen ze hun straf te horen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl