NOS NieuwsAangepast

Online protest tegen Spaanse 'SOPA'

Een uniek online protest in Spanje tegen een nieuwe anti-piraterijwet. Volgens die wet kunnen artiesten van wie het materiaal online illegaal wordt aangeboden een klacht indienen bij het Spaanse ministerie van Cultuur. En dat is precies wat er nu gebeurt. Honderden websites linken naar het nummer van een artiest die het speciaal voor de actie heeft geschreven en auteursrechtelijk heeft beschermd.

Het is de bedoeling dat het klachtensysteem overbelast raakt, waardoor het ministerie niet toekomt aan andere klachten van grote platenmaatschappijen.

Actie! Actie! Actie!

Sites die meedoen aan het protest linken naar een auteursrechtelijk beschermd liedje van de Spaanse artiest Eme Navarro. Hij is een grote tegenstander van de wet. De sites die het nummer linken, overtreden de wet en daarom diende Navarro gisteren al honderden klachten in bij het ministerie van Cultuur. Het idee voor de actie komt van de Hacktivistas, een Spaanse groep van hacktivisten.

Ander doel

Naast het overbelasten van het klachtensysteem heeft de 'sabotage' ook een ander doel. De Hacktivistas willen weten hoe de procedure verloopt die de sites offline haalt of blokkeert, dat zou nu nog te vaag zijn. Ze denken dat het ministerie de hulp gaat inroepen van Spaanse hostingbedrijven om de sites onbereikbaar te maken. Pagina's met een standplaats in het buitenland, worden waarschijnlijk geblokkeerd gemaakt door Spaanse internetproviders.

Sinde = SOPA?

De anti-piraterijwet Sinde ging gisteren in en lijkt veel op een Spaanse versie van het Amerikaanse SOPA. De wet is eind vorig jaar halsoverkop aangenomen in Spanje na dreigementen van Amerika. Die zou Spanje op een zwarte handelslijst zetten als het land de wet niet aannam.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl