NOS NieuwsAangepast

Sarkozy: journalist Bouvier komt terug naar Frankrijk

De gewonde Franse journaliste Edith Bouvier is in Libanon aangekomen. President Sarkozy zei vanavond dat hij met haar gesproken heeft en dat ze met een regeringsvliegtuig terug naar Frankrijk gaat. Ook haar landgenoot fotograaf William Daniels is in Libanon. De twee zaten nog steeds vast in Baba Amr, de wijk in de Syrische stad Homs waar een maand lang hevig gevochten is.

Afgelopen week zei Sarkozy dat ook al en toen moest hij zijn verklaring intrekken. Dit keer lijkt echter zeker dat de journalisten in veiligheid zijn.

The Telegraph en The Guardian houden een liveblog bij van de gebeurtenissen.

De oppositie heeft zich vandaag teruggetrokken. Na een maand van voortdurende bombardementen en raketinslagen is Baba Amr weer in handen van het Syrische leger. Wat er precies gebeurt is moeilijk te volgen omdat de journalisten en burgerjournalisten gevlucht of gedood zijn. Eén activist, Sami, kan nog wel berichten naar buiten brengen. Tegen NPR zei hij dat de activisten geen schijn van kans hadden. "Ze hebben geen water, geen eten, geen medicijnen". Hij is bang dat het leger nu ook andere gebieden vlakbij Homs zal binnenvallen, waar de Free Syrian Army zit.

Lichamen Colvin en Ochlik

Er zouden ook twee video's zijn opgedoken waarin de lichamen van de omgekomen journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik te zien zijn, net voordat ze begraven worden. Er is nog geen officiële bevestiging dat het om hen gaat. Een van de video's staat hiernaast. WAARSCHUWING: de beelden op het eind zijn bijzonder naar.

Update 2 maart:

De twee journalisten zijn inmiddels begraven door opstandelingen. Dat zeggen ze in een video die online staat. Toch is het niet hun laatste rustplaats: de Syrische autoriteiten gaan de lichamen opgraven. Het is de bedoeling dat die uiteindelijk bij de nabestaanden terechtkomen

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan mogen vandaag de wijk in om gewonden te evacueren en voedsel te brengen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl