NOS NieuwsAangepast

Voetbal met hoofddoek, draait FIFA verbod terug?

Het lijkt ons ook niet makkelijk, maar het moet kunnen: een hoofddoek op het voetbalveld. Dat vinden de Verenigde Naties en die hebben de steun van de Afrikaanse en Aziatische voetbalbond.

De wereldbond FIFA verbood in maart 2007 dat vrouwelijke islamitische spelers een zogenoemde hijab op het veld dragen. Dat is namelijk een religieuze uiting en niet bestemd voor de voetbalsport, aldus de bond. Maar daar gaat de VN dus niet mee akkoord. Zaterdag neemt de spelregelcommissie van de FIFA, de IFAB, een besluit over de kwestie.

"De FIFA moet ervoor zorgen dat iedereen de kans heeft om met voetbal mee te doen", schreef sportadviseur voor de VN Wilfried Lemke aan FIFA-baas Sepp Blatter. Hij vindt dat het verbod moeten worden teruggedraaid. Volgens Lemke is de tijd gekomen dat spelers "het recht hebben om tijdens wedstrijden een hoofddoek te dragen". Het zou voor meisjes en vrouwen ook de drempel verlagen om te gaan voetballen.

Klittenband

Prins Ali al Hussein van Jordanië, lid van het uitvoerend comité van de FIFA gaat de leden zaterdag proberen over te halen met een betoog. Hij stelt een hoofddoek voor met een veilige klittenbandsluiting. "Dit is een belangrijke kwestie. De hoofddoek in het vrouwenvoetbal heeft niets met religie te maken, het is cultureel bepaald. In de huidige situatie sluiten we miljoenen vrouwen van de voetbalsport uit om een belachelijke reden."

Bij olympische sporten als rugby en taekwondo mogen islamitische vrouwen wel een hoofddoek dragen tijdens wedstrijden. Van de FIFA mochten vrouwen wel een pet dragen, maar omdat die de nek bloot laat, zijn veel spelers daarop tegen.

FeitenBij Olympische sporten als rugby en taekwondo mag een hoofddoek wel tijdens wedstrijden.Van de FIFA mochten vrouwen wel een pet dragen, maar omdat die de nek bloot laat, zijn veel spelers daarop tegen.Vorig jaar verbood de FIFA het vrouwenelftal van Iran een Olympisch kwalificatieduel tegen Jordanië te spelen. Het kwam tot een rechtszaak.De klittenbandhooffdoek die prins Ali voorstelt, is een Nederlands ontwerp.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl