NOS NieuwsAangepast

Sint Petersburg: nee tegen homo's

Sint Petersburg en homofobie: die gaan binnenkort hand in hand. De Russische stad heeft vandaag een wet goedgekeurd die 'homo-propaganda' verbiedt. Dezelfde wet verbiedt ook pedofilie.

Nu moet alleen gouverneur Georgy Poltaychenko de wet nog ondertekenen, daar heeft hij twee weken de tijd voor. Als hij ondertekent, betekent dat ook dat gayprides officieel verboden zijn. Het gaat om het "verspreiden van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderpraktijken", dat ongezond is voor minderjarigen.

Over het voorstel werd twee keer eerder gestemd, vandaag was de laatste stemming. 29 raadsleden stemden voor, vijf tegen en één onthield zich van stemming. Degenen die tegen stemden vonden het voorstel slecht geschreven en de straffen te licht. Mensen die de wet overtreden, riskeren een boete van 5000 roebel, oftewel 130 euro. Voor publieke figuren en organisaties is dat tien keer zoveel.

Medvedev en Poetin

De wet is het voorstel van de regerende partij Verenigd Rusland van Medvedev en Poetin. Ook de Russisch Orthodoxe kerk is voor de wet, vooral omdat seksuele minderheden dan minder vaak het slachtoffer zijn van geweld.

De laatste maanden is er veel tegen geprotesteerd in Rusland. Ook internationaal is er veel kritiek op de wet, maar toch is Sint Petersburg niet de eerste stad in Rusland waar de wet is ingevoerd. Ook in Zuid-Astrakhan en Kostroma is het verboden. En volgens COC Nederland gaan er ook stemmen op om de wet in Moskou in te dienen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl