Falklandconflict in muziek, sport en film
De 'koude oorlog' over de Falklandeilanden tussen Argentinië en Groot-Brittannië moddert voort. Op 2 april is het precies 30 jaar geleden dat de landen officieel in oorlog waren en hoe dichter we bij die datum komen, hoe harder de toon. Zo riep de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken vanochtend nog op tot een boycot van Britse producten. De Britse regering waarschuwt Argentinië de spanning vooral niet verder op te voeren.
Maar die spanning wordt wel gezocht, ook buiten de politiek. Want zoals zo vaak blijft het bij een politiek conflict niet bij politiek alleen. We maken een uitstapje naar de sport, muziek en Hollywood.
Sport
Sinds het conflict weer op de agenda staat, klinken er in Argentinië geluiden om de komende Olympische Spelen in Londen te boycotten. De Argentijnse president Cristina Kirchner heeft dat inmiddels uitgesloten, maar wilde toch even porren: "We gaan, maar met onze vlag hoog in de lucht."
Over Falkland-sentimenten in de sport gesproken: drie weken geleden veranderde Argentinië de naam van zijn nationale voetbalcompetitie in Crucero General Belgrano, genoemd naar het schip dat 30 jaar geleden zonk door Britse torpedo's. 369 Argentijnen kwamen om.
Muziek
Pink Floyd-legende Roger Waters deed gisteren een paar opzienbarende uitspraken tijdens een persconferentie in Chili. "Las Malvinas horen bij Argentinië", zei Waters, refererend aan de Argentijnse naam van de Falklandeilanden. "Ik schaam me kapot voor ons koloniale verleden en dit herinnert me eraan", zei de Brit.
In 1983 verwees hij op het album The Final Cut al eens naar de Falklandoorlog: "Oh Maggie, Maggie, what have we done?". Daarmee verwees hij op zijn beurt naar de Crucero General Belgrano en de rol van de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher.
Hollywood
Ook acteurs willen nog wel eens politiek betrokken uit de hoek komen. Zo zei de Amerikaanse acteur Sean Penn twee weken geleden: "De Britse claim op de eilanden is kolonialistisch, belachelijk en gedateerd". Hij zei dat tijdens een ontmoeting met Kirchner. Penn kreeg forse kritiek te verduren in de Britse pers.
In de veelbesproken film The Iron Lady, waarin de met een Oscar bekroonde Meryl Streep de rol van Margaret Thatcher vervult, wordt het conflict ook opnieuw op de kaart gezet. In de film wordt teruggeblikt op de Falklandoorlog en de beslissing van 'de ijzeren dame' om Argentinië de oorlog te verklaren. In Argentinië zijn ze niet blij met Streep en de verwijzing naar de Falklands.
Sentimenten springlevend
De oorlogssentimenten leven de laatste tijd als nooit tevoren en gaan de politiek voorbij. Maar het is al een oud conflict. Argentinië en Groot-Brittannië ruziën al jaren over de Falklandeilanden in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Die vallen onder Britse vlag, maar Argentinië maakt er aanspraak op. Op 2 april 1982 begon een oorlog tussen de twee landen, toen Argentinië de eilandengroep bezette. De strijd eindigde met een overwinning voor de Britten.
Door: Emil