NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Franse journaliste in Syrië afgeblazen

Het is het Rode Kruis niet gelukt om opnieuw gewonden uit de Syrische stad Homs te evacueren. Hulpverleners van de organisatie waren wel naar de belegerde stad afgereisd, maar vonden de situatie daar te gevaarlijk. Ze zijn teruggereisd naar de hoofdstad Damascus. Er komt nieuw overleg tussen het Rode Kruis, de Syrische autoriteiten en het Vrije Syrische Leger over een mogelijke nieuwe evacuatie van gewonden.

De Franse journalisten Edith Bouvier en William Daniel en de Spaanse journalist Javier Espinosa zitten nog steeds vast in Homs. De gewonde journalist Paul Conroy is gisteren wel naar Libanon gesmokkeld en daar veilig aangekomen. De Britse fotograaf voor The Sunday Times raakte vorige week gewond bij een raketinslag in Homs.

Moeilijke onderhandelingen

Gistermiddag maakte president Nicolas Sarkozy bekend dat ook de Franse journalist Edith Bouvier veilig het land heeft weten te ontkomen. Zij zou, net als Conroy, veilig in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn. Gisteravond bleek echter dat Sarkozy op zijn uitspraak is teruggekomen.

De onderhandelingen voor haar evacuatie zijn moeilijk verlopen: "Het is vaag en complex", geeft de Franse president toe. Het tweetal deed eerder een oproep via YouTube om geëvacueerd te worden. Het Rode Kruis probeerde ze twee keer eerder al te evacueren. Maandagavond kwamen ambulances wel in de buurt, maar moesten zonder de twee vertrekken.

Bij de mislukte poging om Bouvier te redden zouden doden zijn gevallen. Dit meldt de coördinator van het reddingsteam. De slachtoffers zijn aan de kant van de Syrische oppositie gevallen. Eerder stierven er al negen oppositieleden toen zij Bouvier medicijnen kwamen brengen. De franse journaliste zit nu nog steeds in Homs. Ze heeft meerdere gecompliceerde botbreuken waardoor ze moeilijk verplaatsbaar is en snel geopereerd moet worden.

Bloedig

Intussen gaat het geweld in Syrië onverminderd door. Volgens tegenstanders van president Assad waren afgelopen dagen heel bloedig. Hulporganisaties proberen voet aan de grond te krijgen en het Rode Kruis en de Rode Halve Maan is het gelukt om de stad Hama in te komen. Ze hebben medicijnen uitgedeeld en gewonden behandeld. Maar de Syrische regering laat nog lang niet genoeg hulp toe.

Drie gewonden konden uit de wijk Baba Amr in Homs geëvacueerd worden, maar moesten Conroy en Bouvier dus achterlaten.

De Verenigde Naties schat het aantal doden sinds het begin van de onrust in Syrië inmiddels boven de 7500.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl