NOS NieuwsAangepast

Wikileaks: Stratfor schakelde FBI in

Terwijl zowat de hele wereld naar de uitreiking van de Oscars in Hollywood keek, is Wikileaks begonnen met de publicatie van meer dan 5 miljoen e-mails van Stratfor. Stratfor is een Amerikaans bedrijf dat strategische adviezen geeft aan bedrijven en overheden. Het gaat om e-mails van de afgelopen zeven jaar.

UPDATE: Julian Assange sprak over de onthullingen van Wikileaks in een volle persruimte in Londen. Daar deed de klokkenluider de inhoud van een paar e-mails uit de doeken. Zo blijkt dat Coca-Cola Stratfor inschakelde om PETA-activisten in de gaten te houden.

Niets opmerkelijks aan, zou je zeggen. Ware het niet dat Stratfor een lijntje uitzette bij de FBI. "The FBI has a classified investigation on PETA operatives. I'll see what I can uncover", staat in een mail van de directeur van Stratfor aan zijn personeel.

De Leaks

Hoe Wikileaks aan de gegevens komt, zeggen ze niet, maar Stratfor werd eind vorig jaar nog gehackt door leden van Anonymous. Daardoor kwamen creditcardgegevens op straat te liggen. Een reportage daarover zie je hiernaast. Anonymous zei toen dat ze de e-mails van zo'n honderd medewerkers van het bedrijf hadden gestolen en dat ze die zouden openbaren.

De baas van Stratfor gaf in januari toe dat er e-mails gestolen waren, maar zei dat er niets interessants in gevonden zou worden.

Geheime inlichtingen

Het "materiaal bevat vertrouwelijke informatie over de aanvallen van de Amerikaanse overheid tegen Julian Assange en WikiLeaks en pogingen van Stratfor zelf om WikiLeaks om zeep te helpen", aldus de klokkenluidersorganisatie. "Er zijn meer dan 4000 e-mails waarin WikiLeaks of Julian Assange genoemd worden."

Volgens Wikileaks doet Stratfor zich voor als een bedrijf dat analyses levert, maar levert het eigenlijk geheime informatie aan grote bedrijven zoals Lockheed Martin en de Amerikaanse overheid.

Door:Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl