NOS NieuwsAangepast

RUG: 400 torrent-meldingen, niet van Brein

Duizenden klachten, duizend studenten, 2,7 terabytes, 25 procent van het totale dataverkeer per dag en meer dan dertig meldingen sinds 1 januari. Duizelingwekkend? Wees dan maar blij dat je niet bij de Rijksuniversiteit Groningen werkt.

Gisteren werd duidelijk dat de universiteit vanaf 1 maart al het bittorrentverkeer op het universiteitsnetwerk gaat blokkeren. De universiteit zei dat ze dat deden, omdat Stichting Brein dat eiste, maar dat blijkt nu niet het geval. "In het afgelopen jaar kregen we ruim 3500 klachten over het bittorrentgebruik, maar niet van Brein", vertelt Cees Sterks, ICT-directeur van de Rijksuniversiteit.

3500 klachten

Van die 3500 klachten blijken er tot dusver ongeveer 400 gegrond. "Daar zitten geen klachten van Brein bij, maar onder andere van Paramount Pictures." Omdat sommige van de klachten gegrond waren besloot de universiteit eerder computers af te sluiten van het netwerk, maar nu wordt in studentenflats al het bittorrentverkeer geblokkeerd.

"Dat treft ongeveer duizend studenten die in de flats wonen. Wij voorzagen hen als service van het supersnelle internet van de universiteit." En van dat supersnelle internet maakten de studenten dankbaar gebruik. De ICT-afdeling mat namelijk een dag het dataverkeer en kwam tot de conclusie dat daarvan 25 procent werd opgeslokt door downloaders. Er werd op die dag 2,7 terabyte aan bestanden uitgewisseld via torrentsites.

Excuses

Eerder verklaarde de RUG dat het de torrentsites op last van Stichting Brein blokkeerde, maar dat blijkt niet waar. "Die naam is er in geslopen, omdat we in het verleden wel veel klachten van hen kregen. Daar bieden we onze excuses voor aan."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl