NOS NieuwsAangepast

Servisch blok tegen film Angelina Jolie

In Bosnië-Herzegovina trok hij 5000 mensen naar de première, in Servië waren dat er maar een hand vol: de film In the Land of Blood and Honey. Volgens de Serviërs worden ze in het regiedebuut van Angelina Jolie afgeschilderd als wrede boeren. En dat lieten ze weten ook.

De film gaat over een liefdestragedie tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Maar in Servië zijn ze niet blij met het beeld dat de film schetst. Volgens hen is de film bevooroordeeld. Een aantal van de bioscoopbezoekers liep daarom voortijdig de zaal uit.

Boeren

Een lid van de Film Academy van Belgrado, Mirko Keokovic, zegt tegen een lokale krant: "De film laat Bosnische moslims als beschaafde mensen zien, terwijl alle Serviërs in de film worden afgeschilderd als wrede boeren." Volgens onze correspondent in Belgrado, David-Jan Godfroid gebeurt dat in wel meer Hollywood-producties. "Het feit dat de film hier maar zo weinig aandacht, zegt wel genoeg. Het is een zoveelste film waar de Serviër als boeman wordt gepresenteerd."

Jolie geeft in een interview met al-Jazeera commentaar op de ophef die is ontstaan over de oorlogsfilm. "Ik kan geen 50/50 beeld geven van de oorlog, omdat die zelf ook niet gebalanceerd was."

Download

In de Servische Republiek, een deelgebied van Bosnië-Herzegovina, werd de film van Jolie geweerd uit de bioscopen. Reden voor sommige inwoners van het deelgebied om de film illegaal te downloaden. En dat moedigt Jolie zelfs aan. "Het idee achter de film is het grote verhaal, niet de opbrengst."

Opmerkelijk is dat er geen bekende acteurs in de film spelen, maar dat de cast volledig bestaat uit mensen uit de regio. Volgens Jolie "vertellen zij het verhaal het best".

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl