NOS NieuwsAangepast

PvdA-strijd Samsom v.s. Van Dam van start op Facebook

De één plaatste een hele lange brief, de ander een filmpje. Allebei deden ze het op Facebook. Diederik Samsom en Martijn van Dam willen Job Cohen opvolgen en maakten dat vandaag bekend.

"Omdat ik de PvdA nieuwe energie wil geven en haar wil terugbrengen waar die hoort: in het hart van de samenleving, links van het midden", waren Samsoms eerste woorden om toe te lichten waarom hij PvdA-leider wil worden.

Martijn van Dam staat in zijn filmpje bij het geboortehuis van zijn vader en legt uit hoe hij kansen kreeg dankzij de PvdA. "Ik wil samen met jullie een nieuwe PvdA vormgeven", zegt hij.

Maar wie zijn ze?

Samsom

Diederik Samsom is 41 jaar. Hij heeft een diploma technische natuurkunde uit Delft, was actievoerder en campagneleider bij Greenpeace en was actief lid bij de LSVb. In 2002 was hij kandidaat voor de Tweede Kamer, maar lukte het hem niet. Bij de herkansing in 2003 probeerde hij het opnieuw en met succes.

Hij is woordvoerder milieubeleid en houdt zich ook bezig met energiebeleid en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast maakte hij zich in de Kamer hard voor wifi in de trein. Mede dankzij Samsom kun je in steeds meer intercity's grats internetten.

In 2008 probeerde hij al een keer fractieleider te worden, maar toen verloor hij de stemming. Nu doet hij dus een 2e poging, daar heeft Samsom goede ervaringen mee.

Van Dam

Martijn van Dam is 34 en heeft net als Samsom een technisch diploma: Technische Bedrijfskunde. Hij was voorzitter van de Jonge Socialisten en begon in de politiek als raadslid bij de PvdA in Eindhoven. Hier werd hij in 2001 de jongste fractievoorzitter ooit. Vervolgens kwam hij in 2003 terecht in de Tweede Kamer, waar hij drie jaar lang het jongste lid was.

Op het gebied van integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken is Van Dam woordvoerder voor de PvdA. Daarnaast heeft hij een eigen wet. De wet-Van Dam ging eind vorig jaar in werking en gaat over het niet automatisch verlengen van abonnementen.

Als Van Dam het wordt, is hij de jongste fractieleider van de PvdA. Die titel jongste is hem in ieder geval niet vreemd.

En nu?

Tot dinsdag kunnen zich nog concurrenten melden voor Samsom en Van Dam. Ondertussen gaan beide heren campagne voeren om de PvdA-leden voor zich te winnen, die mogen in maart op een partijcongres stemmen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl