NOS NieuwsAangepast

De huizenmarkt: wat gebeurt er echt? Wij volgen het

"Na twee weken was onze woning verkocht!" Maaike (26) en Gijs (30) uit Alkmaar hadden zelf ook niet gedacht dat het zo makkelijk zou zijn hun eerste koophuis weer te verkopen. "Natuurlijk hoopten wij hierop en we hebben afgelopen jaar dan ook veel tijd en moeite in ons huis gestoken om het aantrekkelijk te maken, met onder andere een nieuwe keuken. De gouden tip van onze makelaar heeft uiteindelijk het verschil gemaakt, aangezien we de vraagprijs heel scherp in de markt hebben gezet", zo schrijven ze op een nieuw weblog van NOS op 3 over de huizenmarkt.

Toch zijn Maaike en Gijs een uitzondering. Volgens de Rabobank toont de Nederlandse woningmarkt geen enkel teken van herstel sinds de hele markt in 2008 in elkaar stortte. Volgens de grootste hypotheekverstrekker van Nederland komt dat vooral door de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Vooral het gebrek aan vertrouwen leidt tot een soort kopersstaking, zegt de bank.

Wij willen nu wel eens weten hoe het gaat in de huizenmarkt. Daarom volgen we de komende tijd 17 starters en doorstarters: jonge mensen die net hun eerste huis hebben gekocht en weer willen verkopen. Op een speciaal weblog kun je ze volgen en natuurlijk hoor en zie je ze ook regelmatig op radio en tv.

Samen bouwen

Zo volgen we ook Marleen (29) en Mark (27) uit Twente, die meedoen aan een bijzonder project. Ze willen graag in Borne wonen en doen daarom mee aan een CPO-project, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. "Dit houdt in dat je met meerdere mensen of gezinnen tegelijk woningen laat bouwen om zo collectief prijskortingen af te kunnen spreken en gezamenlijk ook bijvoorbeeld de grond koopt van de gemeente", zo schrijven ze op het weblog.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl