Geweld in Homs velt ook Syrische YouTube-journalist

Tijdens een live-verslag van de bombardementen op Homs van gisteren werd het ineens stil: een granaat van de troepen van president Assad verwondde blogger Rami al-Sayyed zo ernstig dat hij later overleed. Al-Sayyed was één van de burgers die de buitenwereld voorzag van informatie uit Syrië via zijn YouTube-kanaal.

De YouTube'er was in Homs toen de stad gebombardeerd werd door troepen van president Assad. Volgens activisten raakte hij gewond en overleed uiteindelijk. De laatste update op zijn YouTube-account is van zijn broer. In de video is het levenloze lichaam van al-Sayyed te zien.

Westerse journalisten dood

Ook twee Westerse journalisten zijn in Homs omgekomen, meldt het Syrische netwerk voor mensenrechten. Het zijn een Amerikaanse verslaggeefster van de Britse krant The Sunday Times en een Franse persfotograaf. Vier andere journalisten zouden gewond zijn geraakt, onder wie een Britse fotograaf voor The Sunday Times en iemand van CNN.

Er kwamen granaten neer op het gebouw waar ze in zaten en toen ze probeerden te vluchten, werden ze geraakt door een raket. Dat meldden ooggetuigen.

Syriapioneer

Al-Sayyed plaatste op zijn YouTube-kanaal honderden video's over de situatie in Syrië. Op de site van al-Jazeera staat dat de 'Syriapioneer' vermoedelijk is geraakt door een granaat. Het Lokale Coördinatie Comité meldt: "Activisten konden hem niet naar een veilige plek brengen, door de voortdurende bombardementen. Uiteindelijk is hij doodgebloed in een lokaal ziekenhuis."

Hiernaast vind je een greep uit de video's van 'Syriapioneer'. Het werk van al-Sayyed wordt voortgezet door anderen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl